Σαν Σήμερα

Σαν Σήμερα (2)

-Το 1997, o Αμερικανός καθηγητής βιολογίας Stanley B. Prusiner κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη των «prions», τα οποία περιλαμβάβουν "ένα εντελώς νέο είδος παραγόντων που προκαλούν ασθένειες." Το όνομα prion σημαίνει στην κυριολεξία  "πρωτεϊνούχο μολυσματικό σωματιδίο"(proteinaceous infectious particle). Τα Prions προκαλούν ασθένειες του εγκεφάλου, όπως τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (BSE ή νόσος των τρελών αγελάδων),την ανθρώπινη παραλλαγή της νόσου Creutzfeldt-Jakob, και της τρομώδους νόσου των προβάτων και των αιγών.

-το 1931, οι ClydePangborn και HughHerndon ολοκλήρωσαν την πρώτη απευθείας (non-stop) πτήση πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, φθάνοντας στην πολιτεία της Ουάσινγκτον μετά από  περίπου 41 ώρες από την Ιαπωνία.

-το 2011, έφυγε απο τη ζωή ο SteveJobs, ο οραματιστής και συν-ιδρυτής της AppleInc, η οποία έφερε την επανάσταση στην επιστήμη και τεχνολογία του υπολογιστή, τη μουσική και τις βιομηχανίες κινητών επικοινωνιών με συσκευές όπως το Macintosh, iPod, iPhone και iPad. Πεθανε σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο στο πάγκρεας. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, είχε στο ενεργητικό του 338 πατέντες ευρεσιτεχνίας είτε ως εφευρέτης ή συν-εφευρέτης.

- Πέθανε το 2004, σε ηλικία 87 ετών (γεννημένος 15 Δεκεμβρίου, 1916), ο Maurice Hugh Frederick Wilkins, γεννημένος στη Νέα Ζηλανδία, Βρετανός βιοφυσικός, του οποίου οι μελέτες μέσω της περίθλασης ακτίνων Χ  του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA) οδήγησαν στον προσδιορισμό της μοριακής δομής του DNA από τους James Watson και Sir Francis Crick. Για το έργο αυτό, οι τρεις επιστήμονες μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1962. 

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία