Το αποτύπωμα των δακρύων

Ο άνθρωπος δακρύζει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Υπάρχουν δάκρυα πόνου, θλίψης, χαράς, συγκίνησης, αγάπης αλλά και δάκρυα ανακλαστικά ως αντίδραση σε κάποιο ξένο σωματίδιο, το οποίο έρχεται σε επαφή με τα μάτια μας. Δάκρυα τα οποία εκτός απο το διαφορετικό συγκηνισιακό υπόβαθρο, έχουν και μια άλλη διαφορά. Διαφέρουν και ως προς την απεικόνιση τους στο μικροσκόπιο.
Μια μέρα, η φωτογράφος Rose - Lynn Fisher αναρωτήθηκε αν τα δάκρυα της θλίψης έχουν διαφορετική εμφάνιση από εκείνα της χαράς. Άρχισε λοιπόν, με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου να τα μελετάει. Χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο Zeiss συνδεδεμένο με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, να αποτυπώνει τη σύνθεση των δακρύων, μεγεθύνοντας τα 10x και 40x .


"Η τοπογραφία των δακρύων αποτελεί μια μελέτη 100 δαφορετικών δακρύων, τα οποία φωτογραφήθηκαν με ένα πρότυπο οπτικό μικροσκόπιο, αναφέρει η ίδια η φωτογράφος. Το έργο ξεκίνησε σε μια περίοδο προσωπικής αλλαγής, απώλειας και άφθονων δακρύων. Μια μέρα αναρωτήθηκα αν τα δάκρυα της θλίψης μου, θα έμοιαζαν διαφορετικά από τα δάκρυα της ευτυχίας μου. Αυτό αποτέλεσε το έναυσμα της εξερεύνησης μου. Με τα χρόνια, συγκέντρωσα ένα ευρύ φάσμα από τα δικά μου δάκρυα και άλλων ανθρώπων, δάκρυα θλίψης, απογοήτευσης, απόρριψης, γέλιου, αναγέννησης, δάκρυα ενός νεογέννητου αλλά και δάκρυα απο χασμουρητά, από αντίδραση σε κρεμμύδια. Δάκρυα το καθένα με τη δική του μικρή ιστορία.
Οι τυχαίες συνθέσεις μοιάζουν σαν αεροφωτογραφίες εδάφους. Παρά το γεγονός ότι η φύση των δακρύων είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός χημείας νερού, πρωτεϊνών, ιχνοστοιχείων, ορμονών, αντισωμάτων και ενζύμων, η τοπογραφία των δακρύων αποτελεί ένα στιγμιαίο τοπίο, παροδικό όπως το δακτυλικό αποτύπωμα κάποιου σε ένα όνειρο. Αυτό το έργο είναι σαν ένας εφήμερος άτλαντας ».
Τα δάκρυα αποτελούν μία αμυντική αντίδραση του οργανισμού μας. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι δακρύων, τα βασικά, τα αντανακλαστικά, και τα συναισθηματικά. Τα βασικά δάκρυα παράγονται για να κρατάνε το μάτι μας υγρό και να μπορεί να κινείται με ευκολία (σαν λιπαντικό). Τα ανακλαστικά δημιουργούνται όταν κάτι ενοχλήσει το μάτι μας, όπως η σκόνη. Τα συναισθηματικά λειτουργούν ως καταπραϋντικό του οργανισμού προκειμένου να εκτονώσει την έντονη συναισθηματική φόρτιση.
Όλα τα δάκρυα περιέχουν οργανικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των ελαίων, αντισωμάτων και ενζύμων και αιωρούνται σε αλμυρό νερό. Διαφορετικοί τύποι των δακρύων έχουν διακριτά μόρια. Τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν ορμόνες πρωτεινούχες όπως ο νευροδιαβιβαστής της λευκίνης, την εγκεφαλίνη , η οποία είναι ένα φυσικό παυσίπονο που απελευθερώνεται όταν έχουμε stress. Επιπλέον, τα δάκρυα κάτω από το μικροσκόπιο φαίνονται κρυσταλλοποιημένα διαφορετικά με αποτελέσμα την εμφάνιση διαφορετικών σχημάτων και μορφών. Έτσι, ακόμη και συναισθηματικά δάκρυα με την ίδια χημική σύνθεση μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά. Υπάρχουν τόσες μεταβλητές, όπως η χημεία των δακρύων, το ιξώδες, ο ρυθμός εξάτμισης αλλά και οι ρυθμίσεις του μικροσκοπίου, οι οποίες καθορίζουν την εμφάνιση του κάθε δάκρυ.
Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έκθεσης της φωτογράφου Rose - Lynn Fisher είναι εντυπωσιακό. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν κλάινε, θα σκουπίσουν τα δάκρυα τους, θα κρύψουν το πρόσωπο τους. Μία κίνηση αυτόματη, λες και αυτή ειναι ικανή να διώξει τον πόνο, την συντριβή, το θυμό. Η συγκεκριμένη φωτογράφος όμως αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό, να τα αποτυπώσει, να τα φωτογραφίσει............

fisher basaltears

Βασικά δάκρυα

fisher tearsofgrief

Δάκρυα θλίψης

fisher laughingtears

Δάκρυα χαράς

fisher oniontears

Δάκρυα απο κρεμμύδι

fisher tearsofchange

Δάκρυα αλλαγής

fisher tearsofendingbeginning

Δάκρυα τέλους και αρχής (αναγέννησης)

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 13:32
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Ένα ακόμη πείραμα για τους Μικρούς Επιστήμονες

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία