Ένα ακόμη πείραμα για τους Μικρούς Επιστήμονες

Τελικά τα πειράματα είχαν μεγάλη επιτυχία. Στην τάξη του γιου μου, από την ημέρα που τους έκανα τα πειράματα (http://www.science.gr/main/blog/item/167-mikroi-epistimones), εδώ και 3 βδομάδες, κάθε μέρα που πηγαίνω τον μικρό μου, με βλέπουν και φωνάζουν «Πείραμα... Πείραμα... Πείραμα....» Έτσι και εγώ τους έκανα σήμερα ένα ακόμη πολύ εύκολο, γρήγορο και εντυπωσιακό πείραμα.


Το μπαλόνι που φουσκώνει μόνο του

baloons1

Υλικά
-1 μπαλόνι
-ξίδι
-μαγειρική σόδα
-1 μπουκάλι άδειο (μπορεί να είναι πλαστικό ή γυάλινο, αρκεί να έχει μικρό στόμιο)


Οδηγίες
-Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε τεντώσει το μπαλόνι για να καταστεί όσο το δυνατόν ευκολότερο να φουσκώσει.
-Με ένα κουταλάκι βάζουμε τη μαγειρική σόδα μέσα στο μπαλόνι (3-4 κουταλιές)
-Στο μπουκάλι ρίχνουμε αρκετό ξίδι
-τοποθετούμε στο στόμιο του μπουκαλιού το μπαλόνι και αναποδογυρίζουμε σιγά σιγά το μπαλόνι, με αποτέλεσμα να πέφτει η σόδα μέσα στο μπουκάλι με το ξίδι
-το μπαλόνι αρχίζει και φουσκώνει..........


Εξήγηση
Η μαγειρική σόδα είναι βάση, ενώ το ξίδι είναι οξύ, όταν λοιπόν αναμιγνύουμε τα 2 αυτά υλικά δημιουργούν διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Το αέριο αυτό είναι που καθώς ανεβαίνει μέσα από το μπουκάλι, καταφέρνει και φουσκώνει τελικά το μπαλόνι.

baloons


Το καταπληκτικό ήταν όταν ρώτησα τα μικρά ανθρωπάκια τι είναι τελικά αυτό που κάναμε πείραμα ή μαγικό φώναξαν όλα μαζί «Πείραμα............»


Στο σπίτι με τον γιο μου δοκιμάσαμε και άλλα υλικά για να δούμε αν μπορούν να φουσκώσουν ένα μπαλόνι, όπως λεμόνι, χυμό πορτοκάλι, λάδι, αναψυκτικό, λιωμένο παγωτό, γάλα........ ότι είχαμε σε υγρό το δοκιμάσαμε..................

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 09:06

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία