Μικροί επιστήμονες

Στο παιδικό σταθμό των παιδιών μου, έχουν καθιερώσει μια καταπληκτική δραστηριότητα. Τη μέρα γονιών με τα παιδιά. Κάθε γονιός, δηλαδή, πηγαίνει μια μέρα και κάνει μια δραστηριότητα με τα παιδιά. Μια οποιαδήποτε δραστηριότητα, από φύτεμα λουλουδιών, μαγείρεμα, διάβασμα παραμυθιού, κατασκευές. Έτσι πήγα και εγώ πριν λίγες μέρες. Σκεφτόμουνα τι θα μπορούσα να τους κάνω για να διασκεδάσουνε και να μάθουνε. Η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα αρκετά. Μου ήρθε μια καταπληκτική ιδέα, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων. Τους έκανα πειράματα. Πειράματα για προνήπια. Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα. Είναι τρομερό συναίσθημα να βλέπεις τα μικρά ανθρωπάκια να φωνάζουνε κάθε μέρα που πηγαίνω 'Πειράματα, πειράματα.......'
Τα παιδιά μας από τη στιγμή που γεννιούνται είναι γεμάτα περιέργεια. Μικροί εξερευνητές ενός κόσμου άγνωστου για αυτά. Ένας κόσμος που προσπαθούν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν. Την έμφυτη αυτή τάση τους όμως οφείλουμε να την διεγείρουμε. Οφείλουμε δηλαδή να εκπαιδεύσουμε τα μικρά μας ανθρωπάκια να είναι δημιουργικά. Γιατί τα πάντα σε αυτή τη ζωή είναι θέμα εκπαίδευσης.
Ένας πολύς καλός τρόπος εκπαίδευσης είναι η μύηση τους ακόμη και από την νηπιακή ηλικία στην επιστήμη. Γιατί η επιστήμη δεν είναι μόνο για τους μεγάλους. Υπάρχουν εύκολα πειράματα που ακόμη και τα παιδιά μας μπορούν να κάνουν, να μάθουν για τις βασικές αρχές της φυσικής, της χημείας και της βιολογίας. Το σημαντικό όμως είναι να μάθουν μέσα από το παιχνίδι.
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με ιστοσελίδες, κυρίως από χώρες του εξωτερικού, με πειράματα για παιδιά. Λίγη ώρα αν αφιερώσουμε θα βρούμε καταπληκτικές ιδέες. Μπορείτε και στο τέλος να του δώσετε και ένα δίπλωμα μικρού επιστήμονα.................

1. Ηφαίστειο από νερό

 water volkano

ΥΛΙΚΑ


-βάζο
-μαγειρική σόδα
-ξύδι
-χρωστικές τροφίμων
-glitter (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε χρώμα)
-τηγάνι ή ταψί
ΟΔΗΓΙΕΣ


Βάλτε 2-3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα στο κάτω μέρος του βάζου.
Προσθέστε 6-7 σταγόνες χρωστικές τροφίμων και 1-2 κουταλάκια του γλυκού glitter.
Γρήγορα ρίχνουμε περίπου 1/2 φλιτζάνι ξίδι.
Όταν η δράση τελειώσει, επαναλάβετε το πείραμα, αλλά αυτή τη φορά αφήστε το παιδί σας να επιλέξει άλλα υλικά για να προσθέσει. Για παράδειγμα, αν βάλει πιπέρι, αλάτι, μακαρόνια ? Θυμηθείτε ότι αυτό δεν είναι μια επίδειξη, είναι ένα πείραμα! Αφήστε το παιδί σας να αλλάξει τις μεταβλητές, να προβλέψει τι θα συμβεί, και απολαύστε τα αποτελέσματα!


ΕΞΗΓΗΣΗ
Η μαγειρική σόδα είναι μια βάση και το ξίδι είναι ένα οξύ. Όταν έρχονται σε επαφή, αντιδρούν, σχηματίζουν το ανθρακικό οξύ, που είναι πολύ ασταθές και δημιουργούνται φυσαλίδες που ανεβαίνουν στην επιφάνεια.

2. Οι σταφίδες που χορεύουν.

dancing raisins 3


ΥΛΙΚΑ
-1 ποτήρι διαφανές
-ανθρακούχο νερό ή σόδα
-5-6 σταφίδες


ΟΔΗΓΙΕΣ:
Σε ένα διαφανές ποτήρι ρίχνουμε ανθρακούχο νερό ή σόδα
Και στη συνέχεια 5 με 6 σταφίδες στο ποτήρι.
Μετά από περίπου ένα λεπτό, παρατηρούμε τις σταφίδες να κινούνται πάνω-κάτω στο ποτήρι, είναι σαν να χορεύουν.
Παρακολουθούμε πώς οι φυσαλίδες ελέγχουν τις κινήσεις των σταφίδων.

ΕΞΗΓΗΣΗ
Οι σταφίδες είναι πυκνότερες από τη σόδα, με αποτέλεσμα αρχικά να βυθίζονται στον πυθμένα του ποτηριού. Το ανθρακούχο αναψυκτικό απελευθερώνει φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα. Όταν αυτές οι φυσαλίδες κολλήσουν στην τραχιά επιφάνεια μιας σταφίδας, η σταφίδα ανυψώνεται λόγω της αύξησης του όγκου της. Όταν η σταφίδα φθάνει στην επιφάνεια, οι φυσαλίδες ανυψώνονται, και το αέριο του διοξειδίου του άνθρακα διαφεύγει στην ατμόσφαιρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι σταφίδες να χάνουν την πλευστότητα τους και να ξαναβυθίζονται. Η ανύψωση και η βύθιση των σταφίδων συνεχίζεται έως ότου το μεγαλύτερο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα να διαφύγει, και η σόδα να ξεθυμάνει. Επιπλέον, με το χρόνο η σταφίδα γίνεται πολύ βαριά για να ανέλθει στην επιφάνεια.
Μπορείτε να δοκιμάσετε και με άλλα υλικά για να διαπιστώσετε αν παρουσιάζουν τη συμπεριφορά αυτή. Κάθε αντικείμενο του οποίου η πυκνότητα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από το νερό και έχει μια τραχιά επιφάνεια στην οποία οι φυσαλίδες αερίου μπορεί να συνδεθεί θα πρέπει να είναι σε θέση να χορεύει στο ανθρακούχο νερό. Μερικά από τα πιο κοινά υλικά είναι η ναφθαλίνη και κομμάτια από μαγειρεμένα ζυμαρικά. Δοκιμάστε να βάλετε άλλα αντικείμενα στο ανθρακούχο νερό. Μπορείτε να βρείτε άλλες ουσίες που χορεύουν;


3. Λάμπα λάβας

lava lamp1

ΥΛΙΚΑ

-καθαρό βάζο με καπάκι
-νερό
-χρώμα ζαχαροπλαστικής
-Glitter
-λάδι
-αναβράζων δισκίο (το ίδιο αποτέλεσμα μπορούμε να πετύχουμε και με μαγειρικό αλάτι)
-φακός

ΟΔΗΓΙΕΣ
Γεμίστε το βάζο έως τα τρία τέταρτα με νερό. Προσθέστε σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής μέχρι να σας αρέσει το χρώμα που βλέπετε. Ψεκάστε με glitter για επιπλέον λάμψη. Γεμίστε το βάζο σχεδόν μέχρι την κορυφή με φυτικό λάδι και αφήστε το μείγμα να ξεχωρίσει. Ρίξτε το αναβράζων δισκίο ή αλάτι μέσα στο βάζο μέχρι να δείτε το αποτέλεσμα λάμπα λάβας. Όταν οι φυσαλίδες σταματήσουν, προσθέστε περισσότερο αλάτι για να το δείτε ξανά. Φωτίστε με ένα φακό πίσω από το βάζο για να παρακολουθήσετε τη λάμπα λάβας σας με πραγματική λάμψη!

ΕΞΗΓΗΣΗ
Το ελαιόλαδο και το νερό δεν αναμιγνύονται. Επιπλέον, οι χρωστικές τροφίμων αναμιγνύονται μόνο με το νερό. Δεν χρωματίζουν το λάδι. Όταν χύνετε το νερό μέσα στο μπουκάλι με το λάδι, το λάδι επιπλέει στην επιφάνεια, επειδή το νερό είναι βαρύτερο από το ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, το νερό είναι πιο πυκνό από το ελαιόλαδο. Το αναβράζων δισκίο (ή το αλάτι) είναι χημικά τόσο όξινο όσο και βασικό. Τα δισκία περιέχουν όξινο ανθρακικό νάτριο (μια βάση) και κιτρικό οξύ (ένα οξύ), το οποίο όταν αναμιγνύεται με το νερό, αντιδρούν μεταξύ τους και παράγουν φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα. Αυτές οι φυσαλίδες προσκολλώνται στις σταγόνες του χρωματισμένου νερού και αναγκάζονται να επιπλέουν στην επιφάνεια. Όταν οι φυσαλίδες ανυψώνονται, οι σταγόνες χρώματος βυθίζονται πίσω στο πυθμένα της φιάλης.

4. Τα ζελεδάκια μεγαλώνουν

gels bigger

Τα ζελεδάκια δεν τρώγονται μόνο, αλλά είναι ιδανικά και για πειράματα. Το συγκεκριμένο πείραμα είναι ένας καλός τρόπος για να καταλάβουν τα παιδιά τι συμβαίνει στο στομάχι τους όταν καταναλώσουν πολλά ζελεδάκια και πιουν νερό.

ΥΛΙΚΑ
-ζελεδάκια
-νερό

ΟΔΗΓΙΕΣ

Βάζουμε ζελεδάκια σε νερό και παρατηρούμε τι συμβαίνει.
Γίνονται διπλάσια!

ΕΞΗΓΗΣΗ
Τα παραδοσιακά ζελεδάκια ( Gummy Bear) είναι ένα μίγμα από ζελατίνη, ζάχαρη, κιτρικό οξύ, σιρόπι γλυκόζης, άμυλο, χρωστικές τροφίμων και αρωματικές ενώσεις. Οι ουσίες του Gummy Bear που του δίνουν σταθερότητα είναι η γλυκόζη, το άμυλο και η ζελατίνη. Όλες αυτές οι ουσίες μπορούν να απορροφήσουν νερό. Ωστόσο, το άμυλο και η ζελατίνη εμποδίζουν τη διάλυση σε νερό. Το νερό εισρέει μέσα στο Gummy Bear, με αποτέλεσμα να διογκώνεται και όχι να διαλύεται.

5. Χρωματιστά παγόβουνα που λιώνουν

MELTING ICE1

ΥΛΙΚΑ
-Κύπελλα ή πιάτα (για την κατασκευή του πάγου)
-Ένα μεγάλο δίσκο
-Αλάτι
-Υγρό υδατογραφίας ή χρωστικές τροφίμων
-Σταγονόμετρα ή ένα κουτάλι

ΟΔΗΓΙΕΣ
Γεμίζουμε πολλά διαφορετικά μεγέθη μπολ με νερό και τα αφήνουμε να παγώσουν στην κατάψυξη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το επόμενο πρωί, βγάζουμε τον πάγο από τα μπολ με λίγο ζεστό νερό. Σκορπίζουμε το αλάτι στις κορυφές του πάγου. Παρατηρούμε πρώτα τα μικρά φαράγγια που σχηματίζονται κάτω από τις πλευρές του πάγου, όταν το αλάτι λιώνει!
Ρίχνουμε το χρώμα, το οποίο αναδεικνύει τις χαράδρες, τις σήραγγες που σχηματίζονται στον πάγο καθώς το αλάτι λιώνει.

ΕΞΗΓΗΣΗ
Το αλάτι λιώνει τον πάγο σε χαμηλότερη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στα σημεία που πέφτει το αλάτι χαρακτηριστικά δρομάκια, λιμνούλες, φαράγγια.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(15 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 10:24

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία