Δυσλεξία και Ανατομία Εγκεφάλου σε άνδρες και γυναίκες

09 Μαΐου 2013 Γράφτηκε από την  Αικατερίνη Σταμνά

Με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας, νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Georgetown διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στην ανατομία του εγκεφάλου κατά τη σύγκριση ανδρών και γυναικών με δυσλεξία με ομάδες ελέγχου μη-δυσλεξικών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διαταραχή του εγκεφάλου μπορεί να έχει διαφορετική εκδήλωση με βάση το φύλο.
Η μελέτη τους, η οποία αφορά τη διερεύνηση της δυσλεξίας σε άνδρες και γυναίκες, είναι η πρώτη που συγκρίνει άμεσα την ανατομία του εγκεφάλου γυναικών με και χωρίς δυσλεξία (σε παιδιά και ενήλικες). Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν σε απευθείας σύνδεση στο περιοδικό Brain Structure and Function.


Εξαιτίας του γεγονότος ότι η δυσλεξία είναι δύο έως τρεις φορές πιο διαδεδομένη στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες, «Οι γυναίκες είχαν αγνοηθεί», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης, Guinevere Eden,PhD, διευθύντρια του Κέντρου για τη Μελέτη της Μάθησης και τέως-πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δυσλεξίας.
"Υπήρχε η πεποίθηση μέχρι σήμερα ότι τα αποτελέσματα των μελετών που διεξήχθησαν στους άνδρες αφορούσαν και τα δύο φύλα. Αλλά η έρευνα μας δείχνει ότι οι ερευνητές πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δυσλεξία σε κάθε φύλο ξεχωριστά για να απαντηθούν ερωτήματα για την προέλευση της και ενδεχομένως για τη θεραπεία της" υποστηρίζει η Eden.
Είναι γνωστό σήμερα ότι ο εγκέφαλος των ανδρών και των γυναικών είναι διαφορετικός σε γενικές γραμμές, προσθέτει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η Τanya Evans.
«Υπάρχει διαφορά στην ανατομία του εγκεφάλου μεταξύ των δύο φύλων και οι γυναίκες τείνουν να χρησιμοποιούν και τα δύο ημισφαίρια για τις γλωσσικές λειτουργίες, ενώ οι άνδρες μόνο το αριστερό," λέει ο Evans. «Είναι επίσης γνωστό ότι οι ορμόνες του φύλου σχετίζονται με την ανατομία του εγκεφάλου και ότι θηλυκές σεξουαλικές ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα είναι δυνατόν να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου ύστερα από τραυματισμό του, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει μία διαφορετική οδός που οδηγεί στα φύλο -ειδικά ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης.
Στη συγκεκριμένη μελέτη πήραν μέρος 118 συμμετέχοντες και έγινε σύγκριση της δομής του εγκεφάλου των ατόμων με δυσλεξία με άτομα χωρίς δυσλεξία και διεξήχθη ξεχωριστά σε άνδρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια. Στους άνδρες βρέθηκε λιγότερος όγκος φαιάς ουσίας σε δυσλεκτικούς σε περιοχές του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία της γλώσσας, αποτελέσματα που είναι εφάμιλλα με προηγούμενες εργασίες. Στις γυναίκες, λιγότερο όγκος φαιάς ουσίας βρίσκεται σε δυσλεκτικούς σε τομείς που εμπλέκονται με αισθητηριακές και κινητικές λειτουργίες.
Τα αποτελέσματα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση της προέλευσης της δυσλεξίας και της σχέσης μεταξύ της γλώσσας και της αισθητικής επεξεργασίας, αναφέρει η Evans.


Πηγή: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130508131831.htm

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 08:46
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Το μήλο κάτω από την μηλιά

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία