Τσερνομπίλ -Μνήμες και Στοιχεία

Στις 26 Απριλίου του 1986, ο αντιδραστήρας νούμερο 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ της Σοβιετικής Ένωσης, της σημερινής Ουκρανίας εξερράγη. Η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία οδήγησε σε μαζικές εκκενώσεις, επισήμως 31 θανάτους και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, τη γεωργία και την οικονομική δυσπραγία της ευρύτερης περιοχής. 27 χρόνια μετά, τα στατιστικά στοιχεία και νούμερα που δίνονται στην δημοσιότητα προβληματίζουν ακόμη.


• Το ατύχημα του Τσερνομπίλ είναι ισοδύναμο με 500 πυρηνικές βόμβες σαν αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Χιροσίμα το 1945.
• κατ 'εκτίμηση 17 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν σε κάποιο βαθμό από τις εκλύσεις.
• 143.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από μολυσμένες περιοχές της Ουκρανίας
• 600.000 άτομα έλαβαν μέρος στην εκκαθάριση της περιοχής, 100.000 εκ των οποίων έχουν ήδη πεθάνει ή είναι πλέον άτομα με ειδικές ανάγκες
• οι περιπτώσεις λεύκωσης και καρκίνου του θυρεοειδούς πρέπει να υπερβαίνουν το μέσο όρο κατά 2 και 5 φορές αντίστοιχα στα θύματα του Τσερνομπίλ.
• Υπάρχουν 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι που κατοικούν στα εδάφη της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, οι οποίοι εξακολουθούν να ορίζονται ως μολυσμένοι
• τα επόμενα 14 χρόνια από την καταστροφή, 300.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία και μόνο από την ασθένεια της ακτινοβολίας
(Πηγή :http://www.chernobyl.com.ua/ChernobylFacts.htm)


Επιπλέον, υπήρξε ομολογία ότι το ατύχημα διαδραμάτισε σημαντικό αρνητικό ρόλο στην ψυχική υγεία των ατόμων που ζούσαν στις πληγείσες περιοχές, με αποτέλεσμα την αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης. H μετεγκατάσταση αποδείχθηκε μια "βαθιά τραυματική εμπειρία" για τους ανθρώπους αυτούς , οι οποίοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους "θύματα" και όχι "επιζώντες" και οδηγήθηκαν σε υπερβολικές ανησυχίες για την υγεία τους και βαθύτατη μοιρολατρία.
Στην Ελλάδα, προκλήθηκε πανικός σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων κυρίως. Το ραδιενεργό νέφος επηρέασε κυρίως την Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου χρόνια αργότερα ανιχνεύονταν ποσά ραδιενέργειας υψηλότερα του κανονικού. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία δεν παρατηρήθηκε αύξηση στη συχνότητα της λευχαιμίας, εκτός από τη σπάνια βρεφική λευχαιμία, αλλά ούτε και στον καρκίνο του θυρεοειδούς. 2.500 τεχνητές διακοπές κύησης έγιναν στην Ελλάδα κατά το διάστημα αμέσως μετά την καταστροφή, για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιθεώρηση Μολυσματικών Ασθενειών (1986-87).

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 08:40

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία