Μοριακό αποτύπωμα αναπνοής

04 Απριλίου 2013 Γράφτηκε από την  Αικατερίνη Σταμνά

Τα σωματικά υγρά περιέχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου. Με τη βοήθεια εξετάσεων ρουτίνας αίματος και ούρων, οι γιατροί λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες για μολυσματικές και μεταβολικές παθήσεις, για τη διάγνωση καρκίνου και την ανεπάρκεια οργάνων, καθώς και τον έλεγχο της δόσης φαρμάκου, με βάση τις ενώσεις που υπάρχουν σε αυτά τα υγρά του σώματος.
Εκτός όμως από το αίμα και τα ούρα, ενώσεις που υπάρχουν στον εκπνεόμενο αέρα είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ως "δακτυλικό αποτύπωμα" των ατόμων, ισχυρίζονται πλέον οι επιστήμονες.
Οι "μεταβολίτες" αυτοί αντιπροσωπεύουν τα προϊόντα αποβλήτων της χημείας του σώματος, αλλά η μοναδικότητά τους δεν είχε ποτέ αποδειχθεί.
Ερευνητές στο ETH της Ζυρίχης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης προτείνουν να επεκταθούν ανάλογες αναλύσεις στην αναπνοή και να επωφεληθούν της σύγχρονης υψηλής ανάλυσης αναλυτικών μεθόδων που μπορεί να προσφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες σχετικά με τη χημική σύσταση του εκπνεόμενου αέρα.
Επειδή ένα τεστ αναπνοής είναι μη επεμβατικό και τα αποτελέσματα του είναι στιγμιαία, θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο βολικό, για παράδειγμα στην αναισθησία ή σε δοκιμές ντοπαρίσματος.


"Δεν καταλαβαίνω γιατί η αναπνοή δεν αποτελεί ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μέσο στην ιατρική διάγνωση " αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Renato Zenobi του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης.
"Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αισθάνονται το σφυγμό, κοιτάζουν τη γλώσσα και μυρίζουν την αναπνοή», δήλωσε στο BBC. ''Επιπλέον, υπάρχουν εκπαιδευμένα σκυλιά που μπορούν να διακρίνουν τη μυρωδιά της αναπνοής ανθρώπων που πάσχουν από ορισμένες μορφές καρκίνου.''
Χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας, ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχτεί, όπως φαίνεται σε μια πρόσφατη μελέτη, όπου ερευνητές του ETH ανέλυσαν δείγματα αναπνοής από 11 εθελοντές σε τέσσερις χρονικές στιγμές μέσα σε εννέα ημέρες. Βρήκαν ότι η χημική ουσία "δακτυλικό αποτύπωμα" του εκπνεόμενου αέρα, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πτητικούς και ημί-πτητικούς μεταβολίτες και παρουσιάζουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο- πυρήνα. Κάθε εθελοντής βρέθηκε να έχει το δικό του χαρακτηριστικό "breathprint". Προηγούμενες εργασίες έχουν δείξει ότι ο ακριβής τύπος βακτηρίων που είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις του πνεύμονα ή ακόμα και για την παρουσία καρκίνου του στομάχου μπορεί να γίνει ορατός μέσω της αναπνοής.
Αυτό που πρέπει να ανακαλύψουμε είναι αν το περιεχόμενο του μεταβολισμού αναπνοής διαφέρει αρκετά μεταξύ των ανθρώπων έτσι ώστε να λειτουργήσει ως διαγνωστικό εργαλείο. "Θα πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει ένα μεμονωμένο σήμα πυρήνα που είναι σταθερό στο χρόνο," δήλωσε ο καθηγητής Zenobi. Εάν οι μετρήσεις δείξουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις, τότε δεν θα ήταν χρήσιμο για την ιατρική διάγνωση.
Το επόμενο βήμα είναι η αναγνώριση χαρακτηριστικών μοτίβων ασθενειών με την ίδια τεχνολογία. Για αυτήν την προσπάθεια συνεργάζονται με τους γιατρούς του Τομέα Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης. «Αν βρούμε ένα σταθερό μοτίβο σε ασθενείς με ένα συγκεκριμένο τύπο πνευμονοπάθειας, μπορούμε να αναπτύξουμε ένα διαγνωστικό εργαλείο», εξηγεί ο Sinues, ερευνητής της ομάδας Zenobi. 'Στο μέλλον, ελπίζουμε να επεκτείνουμε τη μεθοδολογία και σε άλλες ομάδες παθήσεων'.
Αν και η δυνητική χρησιμότητα των ανάλυσης της αναπνοής για ιατρική διάγνωση έχει γίνει γνωστή, γίνεται σπάνια δεκτή στην ακαδημαϊκή ιατρική. "Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπάρχουσες μέθοδοι για την ανάλυση της αναπνοής είναι είτε μάλλον χρονοβόρες, ή περιορίζονται σε ένα μικρό αριθμό ενώσεων που μπορούν να ανιχνεύσουν," εξηγεί ο Sinues.
Η αλήθεια όμως είναι ότι είναι μία μέθοδος μη επεμβατική, άμεση και ελπιδοφόρα.
Θα μπορούσε για παράδειγμα να βοηθήσει στο προσδιορισμό μιας κατάλληλης δοσολογίας σε περιπτώσεις αναισθησίας, όπου μια αποτελεσματική αλλά ασφαλής δόση εξαρτάται από την ανοχή του ασθενούς και τον μεταβολικό του ρυθμό. Επιπλέον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον έλεγχο ντόπινγκ στον αθλητισμό.
Πηγή : http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-22013700
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/04/130403200254.htm

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 10:50

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία