Νέα θεραπευτική αντιμετώπιση της οξείας λευχαιμίας ενηλίκων

29 Μαρτίου 2013 Γράφτηκε από την  Αικατερίνη Σταμνά

Με τη βοήθεια γονιδιακής θεραπείας, τρεις ενήλικες ασθενείς κατάφεραν να απαλλαγούν από οξεία λευχαιμία. Οι ασθενείς είναι ελεύθεροι από καρκίνο μέχρι σήμερα για διάστημα 5 έως 24 μηνών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα (20 Μαρτίου) στο Science Translational Medicine. Δύο άλλοι ασθενείς έλαβαν τη θεραπεία, αλλά ο ένας απεβίωσε για λόγους άσχετους, και ο δεύτερος πέθανε μετά από υποτροπή.
"Είχαμε ελπίδες, αλλά δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι η απάντηση θα ήταν τόσο άμεση και γρήγορη", είπε στους New York Times ο Renier Brentjens, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, ογκολόγος στο Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.


Όλοι οι ασθενείς έπασχαν από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και παρουσίασαν υποτροπή μετά από χημειοθεραπεία. Οι προοπτικές για τους ασθενείς αυτής της κατηγορίας είναι συνήθως απαισιόδοξες.
Οι ερευνητές αφαίρεσαν από το αίμα των ασθενών Τ-κύτταρα, τα οποία αποτελούν τα κύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα τροποποίησαν στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός ιού που φέρει γενετικό υλικό που τα καθιστά ικανά να αναγνωρίσουν την CD19, μία πρωτεΐνη που εκφράζεται στην επιφάνεια των Β-κυττάρων. Όταν εισαχθούν και πάλι εντός των ασθενών, τα Τ-κύτταρα είχαν ως κύριο σκοπό να επιτεθούν στα Β-κύτταρα, είτε καρκινικά ή κανονικά. Οι ασθενείς αντιμετώπισαν δυσάρεστες και επικίνδυνες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού, αλλά σε τέσσερεις από αυτούς, ακόμη και στον ασθενή που τελικά απεβίωσε από μια άσχετη θρόμβωση στο αίμα, η νόσος βρίσκεται σε ύφεση.
Οι τέσσερις ασθενείς, οι οποίοι κατάφεραν να είναι σε ύφεση έλαβαν επίσης μεταμόσχευση μυελού των οστών μετά τη θεραπεία, αν και δεν είναι σαφές αν τα μοσχεύματα συνέβαλαν στην ανάκτηση τους.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που Τ-κυτταρική θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία ενηλίκων με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Μια άλλη θεραπεία που βασίζεται στην χρησιμοποίηση Τ κύτταρων με σκοπό να επιτεθούν σε καρκινικά κύτταρα αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της παιδικής λευχαιμίας και της χρόνιας λευχαιμίας σε ενήλικες.
Το επόμενο στάδιο της παραπάνω ερευνητικής προσέγγισης για τη θεραπεία της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας είναι να εφαρμοστεί σε μια δεύτερη δοκιμή σε 50 ασθενείς. Η ίδια ιδέα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων τύπων καρκίνων.
"Αν και είναι νωρίς για αυτές τις δοκιμές, η προσέγγιση της τροποποίησης Τ-κύτταρων του ασθενούς για να επιτεθούν στα ίδια τους τα καρκινικά κύτταρα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σε σχέση με τις πιο παραδοσιακές θεραπείες," δήλωσε στο New Scientist, ο Paul Moss ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Birmingham.


http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/34857/title/Immune-System-Kills-Cancer/

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013 17:34

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία