Παράγωγη καυσίμων από διοξείδιο του άνθρακα. Πραγματικότητα ή σενάριο φαντασίας

Η περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης δημιουργείται από την εκτεταμένη καύση ορυκτών καυσίμων και αποτελεί την κύρια κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ανακαλύψουν νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας, οι οποίοι να δημιουργούν μικρότερο ανθρακικό άνθρακα. Ως ανθρακικό αποτύπωμα ονομάζεται το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες προκαλούνται άμεσα ή έμμεσα από ένα άτομο, οργανισμό, εκδήλωση ή προϊόν.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Georgia ανακάλυψαν έναν τρόπο να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα σε χρήσιμα βιομηχανικά προϊόντα. Η ανακάλυψή τους αυτή μπορεί σύντομα να οδηγήσει στη δημιουργία βιοκαυσίμων που παράγονται απευθείας από το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παγίδευση των ηλιακών ακτινών και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.


"Βασικά, αυτό που έχουμε κάνει είναι να δημιουργήσουμε έναν μικροοργανισμό που χρησιμοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα, ακριβώς όπως τα φυτά, δηλαδή να απορροφούν το CO2 και να παράγουν κάτι χρήσιμο», δήλωσε ο Michael Adams, μέλος του Ινστιτούτου Έρευνας Συστημάτων Βιοενέργειας UGA, καθηγητής Βιοτεχνολογίας, Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών -Franklin.
Κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, τα φυτά χρησιμοποιούν το φως του ήλιου για να μετατρέψουν το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα σε σάκχαρα, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας τους. Αυτά τα σάκχαρα μπορούν να υποστούν ζύμωση σε καύσιμα όπως η αιθανόλη, αλλά έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο η αποτελεσματική εξαγωγή των σακχάρων, τα οποία είναι κλειδωμένα μέσα στα πολύπλοκα κυτταρικά τοιχώματα του φυτού.
"Η σπουδαιότητα της ανακάλυψης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι μπορούμε να παρακάμψουμε τα φυτά ως μεσάζων», δήλωσε ο Adams, ο οποίος είναι συν-συγγραφέας της μελέτης αυτής, αναλύοντας τα αποτελέσματα τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν στις 25 Μαρτίου στην πρώιμη ηλεκτρονική έκδοση των Πρακτικών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. "Μπορούμε να πάρουμε το διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα και να το μετατρέψουμε σε χρήσιμα προϊόντα, όπως τα καύσιμα και χημικές ενώσεις χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από την αναποτελεσματική διαδικασία της καλλιέργειας φυτών και την εξαγωγή σακχάρων από βιομάζα." Η διαδικασία έχει καταστεί δυνατή με τη βοήθεια ενός μοναδικού μικροοργανισμού που ονομάζεται Pyrococcus furiosus, ο οποίος αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας υδατάνθρακες στα σούπερ-θερμαινόμενα νερά των ωκεανών κοντά σε γεωθερμικές διεξόδους.
Με κατάλληλο χειρισμό του γενετικού υλικού του οργανισμού, ο Adams και οι συνεργάτες του, δημιούργησαν ένα στέλεχος του Ρ. furiosus, το οποίο είναι ικανό να χρησιμοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα για να αναπτυχθεί σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η ερευνητική ομάδα, χρησιμοποίησε στη συνέχεια αέριο υδρογόνο για να δημιουργήσει μια χημική αντίδραση στον μικροοργανισμό που ενσωματώνει το διοξείδιο του άνθρακα σε 3-υδροξυπροπιονικό οξύ, ένα κοινό βιομηχανικό χημικό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ακρυλικών και πολλών άλλων προϊόντων.
Με περαιτέρω γενετικές τροποποιήσεις αυτού του νέου στελέχους P. furiosus, ο Adams και οι συνεργάτες του θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια εκδοχή του στελέχους που θα είναι ικανή να παράγει μια σειρά από άλλα χρήσιμα βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, από το διοξείδιο του άνθρακα. Όταν το καύσιμο που δημιουργείται μέσω της διαδικασίας P. furiosus καίγεται, απελευθερώνει την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του, καθιστώντας ουσιαστικά ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, και μια πολύ καθαρότερη εναλλακτική επιλογή από τη βενζίνη, το πετρέλαιο και τον γαιάνθρακα.
"Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που υπόσχεται μια αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική μέθοδος για την παραγωγή καυσίμων.» δήλωσε ο Adams. «Στο μέλλον θα βελτιώσουμε τη διαδικασία και θα αρχίσουμε τις δοκιμές σε μεγαλύτερες κλίμακες."


Πηγή: http://phys.org/news/2013-03-discovery-scientists-fuel-co2-atmosphere.html#jCp

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013 17:35

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία