Νόμπελ Ιατρικής 2013

08 Οκτωβρίου 2013 Γράφτηκε από την  Αικατερίνη Σταμνά

Τρεις ερευνητές κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2013, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Οι Αμερικανοί James Rothman και Randy Schekman, καθώς και ο Γερμανός Thomas Sudhof, οι οποίοι μοιράστηκαν το βραβείο, ανακάλυψαν τον μηχανισμό ρύθμισης μετακίνησης κυστιδίων, πως δηλαδή τα κύτταρα μεταφέρουν με ακρίβεια υλικά και παραδίδουν στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή.
Όπως ένας στόλος από πλοία που μεταφέρει τα προϊόντα του στον ακριβή προορισμό, με τον ίδιο τρόπο τα κύτταρα μεταφέρουν το φορτίο τους. Τα δισεκατομμύρια κύτταρα που απαρτίζουν το σώμα μας δεν είναι κενές σταγόνες , αντίθετα είναι γεμάτα με« ακριβά μηχανήματα» . Τα κυστίδια είναι μικροσκοπικές φυσαλίδες λίπους, ο ρόλος των οποίων είναι η αποστολή υλικού όπως οι νευροδιαβιβαστές, τα ένζυμα και οι ορμόνες, γύρω από τα κύτταρα . Επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να συγχωνεύονται με την εξωτερική επιφάνεια του κυττάρου και να απελευθερώνουν με αυτό τον τρόπο το περιεχόμενο τους στο ευρύτερο σώμα. Η θαυμάσια αυτή ακριβής οργάνωση του κυττάρου αποτρέπει το χάος μέσα στο σώμα.


Επιπρόσθετα, η εσωτερική αυτή οργάνωση είναι ζωτικής σημασίας για τον τρόπο που ο εγκέφαλος επικοινωνεί, την απελευθέρωση ορμονών καθώς και των τμημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα ελαττωματικό σύστημα μεταφοράς κυστιδίων εμπλέκεται παραδείγματος χάριν στο σακχαρώδη διαβήτη και σε διάφορες εγκεφαλικές διαταραχές.
Ο καθηγητής James Rothman , από το Πανεπιστήμιο Yale, ανακάλυψε τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο πρωτεΐνες επιτρέπουν στα κυστίδια να αλληλεπιδράσουν με τους στόχους τους ώστε να ακολουθήσει η σωστή μεταφορά τους.
Ο Randy Schekman από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, ανακάλυψε ένα ζεύγος γονιδίων, απαραίτητο για τη μεταφορά των κυστιδίων. Συγκεκριμένα, εντόπισε μεταλλάξεις σε τρία γονίδια που οδηγούν σε μια "κατάσταση που μοιάζει με ένα κακώς σχεδιασμένο δημόσιο σύστημα μεταφορών ".
Ο Thomas Sudhof, ερμήνευσε πώς τα σήματα εκπαιδεύουν τα κυστίδια, προκειμένου να απελευθερώσουν το φορτίο τους με ακρίβεια. Ο καθηγητής Thomas Sudhof, αρχικά από τη Γερμανία, αλλά τώρα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, κάνει άλματα στον τρόπο με τον οποίο το σύστημα μεταφορών λειτουργεί στον εγκέφαλο, έτσι ώστε οι νευροδιαβιβαστές να απελευθερώνονται την ακριβή ώρα.

Η σπουδαιότητα των ανακαλύψεων των τριών ερευνητών είναι θεμελιώδης για ένα τεράστιο αριθμό ασθενειών.
Σήμερα, ακολουθεί το Νομπέλ Φυσικής, την Τετάρτη το Νομπέλ Χημείας, την Πέμπτη το Νομπέλ Λογοτεχνίας, την Παρασκευή το Νομπέλ Ειρήνης και την επόμενη Δευτέρα το Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Σύνδρομα με ονόματα παραμυθιών

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία