Σύνδρομα με ονόματα παραμυθιών

19 Σεπτεμβρίου 2013 Γράφτηκε από την  Αικατερίνη Σταμνά

Ο γιος μου με ρώτησε κάποια στιγμή τι σημαίνει σύνδρομο. Πως να εξηγήσεις σε ένα πεντάχρονο τι σημαίνει σύνδρομο χωρίς να τρομάξει. Θυμάμαι το μάθημα Γενετικής στο Πανεπιστήμιο στο πρώτο έτος. Εννέα η ώρα το πρωί και η καθηγήτρια στο βιντεοπροβολέα να μας δείχνει εικόνες από όλα τα σύνδρομα. Ωραίο πρωινό ξύπνημα, ακόμη και για μας τότε στα δεκαοχτώ μας. Είναι μέσα στη ζωή, σπάνια μεν αλλά υπάρχουν. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ανακάλυψα ότι υπάρχουν κάποια γενετικά ή μη σύνδρομα με ονόματα από παραμύθια. Παραμυθένια ονόματα, αλλά όχι και τόσο παραμυθένια σύνδρομα. Γιατί η ζωή μπορεί να ξεκινάει ως παραμύθι, αλλά να καταλήγει αλλού.


Σύνδρομο Ωραίας Κοιμωμένης

Η ωραία κοιμωμένη ένα παιδικό παραμύθι, το σύνδρομο όμως Kleine–Levin, όπως αλλιώς λέγεται άφορα μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες περιόδους υπερβολικού ύπνου (υπερυπνία)και φαγητού (ψυχαναγκαστική υπερφαγία). Κατά την έναρξη ενός επεισοδίου ο ασθενής αισθάνεται υπνηλία και ξυπνάει μόνο για να φάει ή να πάει στην τουαλέτα. Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι: υπνηλία, πείνα, ευερεθιστότητα, έλλειψη ενέργειας, ασυνάρτητη ομιλία, παραισθήσεις, νωθρότητα, αποπροσανατολισμός, υπερευαισθησία στο φως και στους θορύβους και υπερσεξουαλικότητα.

Τα αίτια του συνδρόμου Kleine – Levin δεν είναι γνωστά. Μερικοί ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να υπάρχει μια κληρονομική προδιάθεση, άλλοι πιστεύουν ότι η κατάσταση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας αυτοάνοσης διαταραχής. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να ισχύουν και οι δύο προτάσεις και να οδηγούν σε μια δυσλειτουργία του τμήματος του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση λειτουργιών όπως ο ύπνος, η όρεξη και η θερμοκρασία του σώματος (υποθάλαμος).


Σύνδρομο Williams

Τα άτομα που πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσώπου. Το πρόσωπο ενός ξωτικού. Και όσο χαριτωμένα μπορεί να είναι στα παραμύθια τα ξωτικά, με χαρακτηριστικά όπως μύτη κλείνουσα προς τα άνω - μάτια σε απόσταση μεταξύ τους - πλατιά στοματική κοιλότητα και σαρκώδη χείλη - μικρό πηγούνι - ελαφρώς φουσκωμένα χείλια - περίεργα, σε απόσταση μεταξύ τους δόντια, το συγκεκριμένο διαβολάκι, εκτός από τα παραπάνω χαρακτηριστικά έχει και κάποιο καρδιοαγγειακό πρόβλημα. Το σύνδρομο αυτό οφείλεται σε μία μεγάλη έλλειψη τμήματος (26 γονίδια) του χρωμοσώματος 7.

Σύνδρομο Ραπουνζελ

Η Ραπουνζέλ των αδελφών Grimm δάνεισε το όνομα της στην τριχοφαγία. Μία απλή συνήθεια, το να βάζουμε τα μαλλιά μας στο στόμα είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μια εξαιρετικά σπάνια εντερική πάθηση που προκαλείται από την κατανάλωση τριχών με αποτέλεσμα την μερική ή ολική απόφραξη του εντέρου.

Σύνδρομο της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι επίσης γνωστό και ως σύνδρομο Todd, μια αποπροσανατολιστική νευρολογική πάθηση που επηρεάζει την ανθρώπινη αντίληψη. Όπως η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, οι πάσχοντες βλέπουν τα αντικείμενα υπερβολικά μεγάλα, υπερβολικά μικρά ή με αλλαγμένες αναλογίες, ώστε ακόμα και το ίδιο τους το σώμα να δείχνει παραμορφωμένο. Η συνύπαρξη και η αλλοίωση της προοπτικής, ο επηρεασμός της αντίληψης του χρόνου καθώς και φαινόμενα πιο περίπλοκα όπως ψευδαισθήσεις αντικειμένων, ακροάσεις ομιλιών ή μουσικής, εμπειρίες επισκέψεων σε άγνωστους τόπους, αίσθηση μη-πραγματικότητας, ακόμα και αίσθηση παρουσίας ενός ορατού ή αόρατου παρά-εαυτού, είναι πιθανόν να εμφανίζονται στους πάσχοντες.

Σύνδρομο Ondine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Ondine, σύμφωνα με τη γερμανική μυθολογία ήταν μια νύμφη του νερού, η οποία ερωτεύτηκε ένα θνητό ιππότη. Η αγάπη της για τον θνητό άνδρα ήταν τόσο δυνατή που απαρνήθηκε την αθανασία της για να είναι μαζί του. Ενώ εκείνος ορκίστηκε στο γάμος τους ότι « η ανάσα του κάθε πρωί που θα ξυπνάει θα είναι μια μαρτυρία της αγάπης », όταν η Ondine άρχισε να γερνάει μετά τη γέννηση του γιου τους, την απάτησε. Η νύμφη τότε τον καταράστηκε να ξεχάσει να αναπνέει αν πρέπει να κοιμάται, μια και η ανάσα του πλέον δεν αποτελούσε δείγμα της πίστης του. Τελικά, ο ιππότης αποκοιμήθηκε από καθαρή εξάντληση, και η αναπνοή του σταμάτησε.
Το σύνδρομο Ondine αναφέρεται σε ένα σπάνιο σύνδρομο όπου χάνεται ο ακούσιος έλεγχος της αναπνοής, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πεθαίνουν στον ύπνο τους. Πρόκειται δηλαδή για μια πολύ σπάνια και σοβαρή βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος, που περιλαμβάνει μια εγγενή αδυναμία του αυτόνομου ελέγχου της αναπνοής.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 10:02
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Οι περιπλοκές ενός ψέματος Νόμπελ Ιατρικής 2013 »

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία