Nόσος Alzheimer- Ανακάλυψη μιας αλυσιδωτής αντίδρασης που οδηγεί στο θάνατο των νευρώνων στον εγκέφαλο.

21 Μαΐου 2013 Γράφτηκε από την  Αικατερίνη Σταμνά

Για πρώτη φορά, επιστήμονες στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Cambridge είναι σε θέση να χαρτογραφήσουν λεπτομερώς το υπεύθυνο μονοπάτι που παράγει τις "ανώμαλες" μορφές πρωτεϊνών, οι οποίες βρίσκονται στη ρίζα των νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην αύξηση των δυνατοτήτων για την έγκαιρη διάγνωση των νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον, και ανοίγει δυνατότητες για μια νέα γενιά στοχευμένων φαρμάκων, καθώς οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν αποκρυπτογραφήσει τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer, στα οποία τα φάρμακα θα μπορούσαν ενδεχομένως να στοχεύσουν.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, αποτελεί ορόσημο στην μακροχρόνια έρευνα με έδρα το Cambridge από τον καθηγητή Christopher Dobson και τους συνεργάτες του, βασίζεται στην υποκείμενη φύση της λανθασμένης αναδίπλωσης των πρωτεϊνών και συνδέεται με ευρήματα των τελευταίων 15 χρόνων.


Η έρευνα είναι πιθανό να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε διαγνωστικές εξετάσεις καθώς και στην ανάπτυξη φαρμάκων για ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια , οι οποίες είναι όλο και πιο διαδεδομένες και επιβλαβείς, καθώς οι άνθρωποι ζουν ολοένα και περισσότερο.
"Δεν υπάρχουν τροποποιητικές θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια αυτή τη στιγμή, μόνο περιοριστικές θεραπείες για τα συμπτώματα. Πρέπει να ασχοληθούμε με το τι πραγματικά συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να έχουμε ένα πραγματικό αντίκτυπο, "εξηγεί ο Δρ Knowles Tuomas, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και συνεργάτης του καθηγητή Dobson.
"Έχουμε καθορίσει πλέον το μονοπάτι που δείχνει πώς σχηματίζονται τα ολιγομερή, τα τοξικά μόρια δηλαδή που προκαλούν τον κυτταρικό θάνατο. Αυτή είναι η βασική οδός για να ανιχνεύσουμε, να στοχεύουμε και τελικά να παρέμβουμε στο μοριακό καταλύτη που κρύβεται πίσω από την παθολογία "
Το 2010, έρευνα του Κέντρου Alzheimer's Research Trust έδειξε ότι η άνοια κοστίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από £ 23 δισεκατομμύρια λίρες, περισσότερα από ό, τι σε συνδυασμό ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες μαζί. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τους επιστήμονες και τους γιατρούς να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπιστεί "μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές και υγειονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε με κύριο σκοπό τη βελτίωση της θεραπείας και την επίτευξη επιστημονικής επανάστασης».
Η νευροεκφυλιστική διαδικασία η οποία οδηγεί σε ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ενεργοποιείται όταν οι κανονικές δομές των πρωτεϊνών μέσα στα κύτταρα καταστραφούν.
Αυτό συμβαίνει όταν υπό ορισμένες συνθήκες, οι πρωτεΐνες αναδιπλώνονται λανθασμένα και εμπλέκονται γύρω από φυσιολογικές πρωτεΐνες, οι οποίες στη συνέχεια μπερδεύονται και κολλάνε μαζί σε συστάδες με αποτέλεσμα να σχηματίζονται συσσωματώματα που ονομάζονται αμυλοειδείς συγκεντρώσεις.
Οι αμυλοειδείς συγκεντρώσεις είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία τεράστιων καταθέσεων πρωτεΐνης - ή πλάκας - στους εγκεφάλους των πασχόντων από Αλτσχάιμερ και πιστεύεται ότι είναι η κύρια αιτία της ασθένειας, πριν όμως από την ανακάλυψη των «τοξικών ολιγομερών» από τον Dobson και άλλων εδώ και μια δεκαετία.
Το μέγεθος και η πυκνότητα της πλάκας που δημιουργείται στον εγκέφαλο, την καθιστά αδιάλυτη και κατά συνέπεια ανίκανη να κινηθεί. Τα ολιγομερή αντίθετα, που προκαλούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είναι αρκετά μικρά, εξαπλώνονται εύκολα γύρω από τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα τη θανάτωση νευρώνων και την αλληλεπίδραση με άλλα μόρια. Ο σχηματισμός τους όμως μέχρι σήμερα αποτελούσε ένα μυστήριο.
Η νέα αυτή μελέτη, η οποία σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιείται από τον ερευνητή Samuel Cohen, δείχνει ότι μόλις σχηματιστεί ένα μικρό αλλά κρίσιμο επίπεδο συγκεντρώσεων των δυσλειτουργικών πρωτεϊνών, μια αλυσιδωτή αντίδραση ενεργοποιείται, η οποία πολλαπλασιάζει εκθετικά τον αριθμό των εν λόγω πρωτεϊνών, ενεργοποιώντας νέα εστιακά σημεία μέσω πυρήνωσης.
Είναι αυτή η δευτερεύουσα διαδικασία δημιουργίας πυρήνων που οδηγεί στη δημιουργία νέων συσσωματωμάτων, που αρχικά αποτελείται από συστάδες που περιέχουν μόλις λίγα μόρια πρωτεΐνης. Μικρές αλλά με μεγάλη ικανότητα διάχυσης, αυτά είναι τα «τοξικά ολιγομερή», τα οποία πλαισιώνουν επικίνδυνα τα κύτταρα του εγκεφάλου, σκοτώνοντας νευρώνες και τελικά προκαλώντας απώλεια μνήμης και άλλα συμπτώματα της άνοιας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κινητικά πειράματα σε συνδυασμό με ένα θεωρητικό πλαίσιο που βασίζεται στις εξισώσεις master, εργαλεία που χρησιμοποιούνται συνήθως σε άλλους τομείς της χημείας και της φυσικής, αλλά δεν είχαν αξιοποιηθεί πλήρως στη μελέτη της δυσλειτουργίας πρωτεΐνης πριν.
"Χρησιμοποιούμε ουσιαστικά φυσικές και χημικές μεθόδους για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος βιομοριακής, για τη χαρτογράφηση του δικτύου των διαδικασιών και των κυρίαρχων μηχανισμών, για να« αναδημιουργήσουν τη σκηνή του εγκλήματος »σε μοριακό επίπεδο της νόσου του Αλτσχάιμερ'', εξηγεί ο Knowles.
"Όλο και περισσότερο, χρησιμοποιώντας ποσοτικά πειραματικά εργαλεία και αυστηρή θεωρητική ανάλυση για την κατανόηση πολύπλοκων βιολογικών διεργασιών μπορούμε να οδηγηθούμε σε συναρπαστικά αποτελέσματα. Με μια ασθένεια όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, θα πρέπει να παρέμβεις με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να αποτρέψεις το σχηματισμό των τοξικών παραγόντων. Τώρα που έχουμε διαπιστώσει πώς δημιουργούνται τα ολιγομερή, είναι δυνατόν να προσδιορίσουμε ακριβώς τη διαδικασία που θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε.

Πηγή: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130520154217.htm

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 08:59

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία