Ο νέος Κορονοϊός

13 Μαΐου 2013 Γράφτηκε από την  Αικατερίνη Σταμνά

Οι Κορονοϊοί αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια RNA ιών, οι οποίοι μολύνουν κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό και γαστρεντερικό σωλήνα θηλαστικών και πτηνών.
Η οικογένεια των Κορονοϊών περιλαμβάνει μια πλειάδα ιών, οι οποίοι είναι δυνατόν να προκαλέσουν μια σειρά από ασθένειες στον άνθρωπο, από το κοινό κρυολόγημα έως το σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο- SARS. Οι ανθρώπινοι Κορονοϊοί εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Άλλοι ιοί της οικογένειας μολύνουν πολλά διαφορετικά ζώα και παράγουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά στους ανθρώπους. Οι περισσότεροι Κορονοϊοί μολύνουν συνήθως μόνο ένα είδος ζώου ή, στην καλύτερη περίπτωση, ένα μικρό αριθμό συγγενικών ειδών. Ο SARS ήταν διαφορετικός: είναι σε θέση να μολύνει τους ανθρώπους και τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων, τις γάτες, τα σκυλιά, και τα τρωκτικά.


Ο νέος Κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2012 σε έναν ασθενή στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος απεβίωσε. Δεν είναι ακόμα σαφές αν είναι μία μετάλλαξη ενός υπάρχοντος ιού ή μια μόλυνση σε ζώα που έχει κάνει το άλμα στον άνθρωπο. Από το 2012, έχουν υπάρξει 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με 18 θανάτους, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί στη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία και έχουν εξαπλωθεί στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, τη σοβαρότητα της ασθένειας και τον τρόπο μετάδοσης εξαιτίας του μικρού αριθμού των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα.
Ο τρόπος μετάδοσης πιθανόν να επιτυγχάνεται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός. Οι Κορονοϊοί σε γενικές γραμμές είναι αρκετά εύθραυστοι. Έξω από το σώμα μπορούν να επιβιώσουν μόνο για μια ημέρα και καταστρέφονται εύκολα από συνήθη απορρυπαντικά και καθαριστικά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει με ανακοίνωση του ότι φαίνεται πιθανό ο νέος Κορονοϊός (NCoV) να μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων που έρχονται σε στενή επαφή. "Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ... είναι το γεγονός ότι οι διαφορετικές ομάδες, αν και μικρές, εμφανίζονται σε πολλές χώρες, γεγονός που υποστηρίζει περισσότερο την υπόθεση ότι όταν υπάρχει στενή επαφή αυτός ο νέος ιός να έχει τη δυνατότητα μετάδοσης από άτομο σε άτομο."
"Αυτό το πρότυπο της πρόσωπο-με-πρόσωπο μετάδοσης παραμένει περιορισμένο σε μερικές μικρές ομάδες και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός έχει την ικανότητα να διατηρεί γενικευμένη μετάδοση στις κοινότητες," προσθέτει η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Κυριακή 12 Μαΐου .

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 09:32
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Νευρασθένεια Η νόσος των χαρισματικών παιδιών »

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία