Νευρασθένεια

29 Απριλίου 2013 Γράφτηκε από την  Αικατερίνη Σταμνά

Στις 29 Απριλίου του 1869, ο Αμερικανός νευρολόγος George Miller Beard κατέγραψε τις παρατηρήσεις του για μια κοινή ασθένεια της εποχής του, την οποία ονόμασε «νευρασθένεια». Αναφερόταν στην μέχρι τότε ονομαζόμενη νευρική εξάντληση και ο Beard την σύγκρινε με την αναιμία, δεδομένου ότι και οι δύο μπορεί να είναι η αιτία ή το αποτέλεσμα άλλων ασθενειών και οι δύο εμφανίζονται συχνά σε «πολιτισμένες και πνευματικές κοινότητες," και οι δύο αντιμετωπίζονται με τονωτικά.


Οι αιτίες που προκαλούν την νευρασθένεια αφορούν μηχανισμούς που σχετίζονται με αποφοσφωρυλιώσεις και μοριακές διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος καθώς επίσης και η ανεπάρκεια νερού ή λίπους στον εγκέφαλο.
Η Νευρασθένεια μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του στρες, της κατάχρηση ναρκωτικών ή διεγερτικών, της «πολιτισμένης πείνας" (ιδίως μεταξύ προνομιούχων τάξεων). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν γενική αδυναμία και αδιαθεσία, αϋπνία, νευραλγία, και κεφαλαλγία. Όταν δεν αντιμετωπίζεται και παραμένει για χρόνια, η διαταραχή μπορεί να προκαλέσει παράλυση, υστερία, κατάθλιψη, ή ακόμα και παραφροσύνη.
Παρά το γεγονός ότι η νευρασθένεια αντιμετωπιζόταν συνήθως με το φως του ήλιου, καθαρό αέρα, και επαρκή ξεκούραση και άσκηση, ο Beard πρότεινε γενικό ηλεκτρισμό, στον οποίο ο ασθενής στεκόταν μπροστά σε ένα φύλλο χαλκού, ενώ ένα υγρό σφουγγάρι κάλυπτε ολόκληρο το σώμα. Το ηλεκτρικό ρεύμα διέγειρε το νευρικό σύστημα, βελτιώνοντας τη ζωτική δύναμη και μερικές φορές προκαλούσε βίαιες συσπάσεις που βοήθησαν στη σωματική επανόρθωση και την απομάκρυνση των απόβλητων. Άλλα οφέλη που περιλάμβανε η συγκεκριμένη τεχνική ήταν η βελτιωμένη όρεξη και πέψη καθώς και η αύξηση του σωματικού βάρους. "
Πηγή: http://nejm200.nejm.org/timeline/

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 11:06
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
Ο νέος Κορονοϊός »

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία