Νόμπελ Ιατρικής 2013

08 Οκτωβρίου 2013 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Ιατρική

Τρεις ερευνητές κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2013, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Οι Αμερικανοί James Rothman και Randy Schekman, καθώς και ο Γερμανός Thomas Sudhof, οι οποίοι μοιράστηκαν το βραβείο, ανακάλυψαν τον μηχανισμό ρύθμισης μετακίνησης κυστιδίων, πως δηλαδή τα κύτταρα μεταφέρουν με ακρίβεια υλικά και παραδίδουν στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή.
Όπως ένας στόλος από πλοία που μεταφέρει τα προϊόντα του στον ακριβή προορισμό, με τον ίδιο τρόπο τα κύτταρα μεταφέρουν το φορτίο τους. Τα δισεκατομμύρια κύτταρα που απαρτίζουν το σώμα μας δεν είναι κενές σταγόνες , αντίθετα είναι γεμάτα με« ακριβά μηχανήματα» . Τα κυστίδια είναι μικροσκοπικές φυσαλίδες λίπους, ο ρόλος των οποίων είναι η αποστολή υλικού όπως οι νευροδιαβιβαστές, τα ένζυμα και οι ορμόνες, γύρω από τα κύτταρα . Επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να συγχωνεύονται με την εξωτερική επιφάνεια του κυττάρου και να απελευθερώνουν με αυτό τον τρόπο το περιεχόμενο τους στο ευρύτερο σώμα. Η θαυμάσια αυτή ακριβής οργάνωση του κυττάρου αποτρέπει το χάος μέσα στο σώμα.

Σύνδρομα με ονόματα παραμυθιών

19 Σεπτεμβρίου 2013 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Ιατρική

Ο γιος μου με ρώτησε κάποια στιγμή τι σημαίνει σύνδρομο. Πως να εξηγήσεις σε ένα πεντάχρονο τι σημαίνει σύνδρομο χωρίς να τρομάξει. Θυμάμαι το μάθημα Γενετικής στο Πανεπιστήμιο στο πρώτο έτος. Εννέα η ώρα το πρωί και η καθηγήτρια στο βιντεοπροβολέα να μας δείχνει εικόνες από όλα τα σύνδρομα. Ωραίο πρωινό ξύπνημα, ακόμη και για μας τότε στα δεκαοχτώ μας. Είναι μέσα στη ζωή, σπάνια μεν αλλά υπάρχουν. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ανακάλυψα ότι υπάρχουν κάποια γενετικά ή μη σύνδρομα με ονόματα από παραμύθια. Παραμυθένια ονόματα, αλλά όχι και τόσο παραμυθένια σύνδρομα. Γιατί η ζωή μπορεί να ξεκινάει ως παραμύθι, αλλά να καταλήγει αλλού.

Οι περιπλοκές ενός ψέματος

09 Σεπτεμβρίου 2013 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Ιατρική

Τι συμβαίνει όταν λέμε ένα ψέμα; Πέρα από την ηθική πλευρά του ζητήματος, το ψέμα είναι μια συνήθεια που ασκούμε με εκπληκτική επιδεξιότητα και συχνότητα, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Επιπλέον τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν εξαπατούμε εσκεμμένα κάποιον; Και τι θα συμβεί αργότερα, όταν προσπαθούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στη μνήμη μας για το συγκεκριμένο ψέμα; Πώς θυμόμαστε ένα ψέμα μπορεί να επηρεαστεί βαθιά από τον τρόπο που είπαμε το ψέμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Αναπληρωτή Καθηγητή Sean Lane του Πανεπιστημίου LSU της Louisiana.
Η συγκεκριμένη μελέτη, δεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Applied Research and Memory Cognition, εξετάζει δύο ειδών ψέματα – τις ψευδείς περιγραφές και τους ψευδείς ισχυρισμούς – καθώς και τον διαφορετικό γνωστικό μηχανισμό που χρησιμοποιούμε για την καταγραφή και την ανάκτηση τους.
Οι ψευδείς περιγραφές αφορούν σκόπιμη φυγή της φαντασίας - λεπτομέρειες και περιγραφές που έχουμε εφεύρει για κάτι που δεν έχει συμβεί. Όπως αποδείχθηκε, αυτά τα ψέματα ήταν πολύ πιο εύκολο όσον αφορά στην ανάκληση της μνήμης. Ο Lane εξηγεί ότι οι ψευδείς περιγραφές παραμένουν πιο προσιτές και πιο ανθεκτικές στη μνήμη μας, μια και βασίζονται στη γνωστική μας δύναμη.

ΙΔΡΥΣΗ “PHENOME CENTER”

20 Ιουνίου 2013 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Ιατρική

Του Ηλία Καζάνη *

Είμαστε ό,τι τα γονίδιά μας προδιαγράφουν ή μήπως ό,τι το περιβάλλον επιτρέπει στα γονίδια μας να προδιαγράψουν; Τα τελευταία αρκετά χρόνια η απάντηση έμοιαζε απλή: είμαστε αυτό που περιγράφεται στο γενετικό μας κώδικα, μόνο που ο κώδικας αυτός αλλάζει (αργά αν είσαι άνθρωπος πολύ πιό γρήγορα αν είσαι βακτήριο) υπό τη συνεχή πίεση του περιβάλλοντος και μέσω της διαδικασίας της εξέλιξης. Άρα, μας έλεγαν, αρκεί να διαβάσεις το γενετικό κώδικα ενός ανθρώπου για να μάθεις ποιός είναι (αν είναι επιρρεπής στην κατάθλιψη, την ψύχωση, τον έρωτα ή τον τζόγο) αλλά και τι μέλλεται να πάθει (παχυσαρκία, άννοια ή καρκίνο). Το έκανε η Ατζελίνα Τζολί, το ζητούν όλο και περισσότεροι εργοδότες στις ΗΠΑ... Τότε, γιατί η πλήρης αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γενετικού κώδικα δε φαίνεται να οδήγεί σε τρανταχτές καινοτομίες στην ιατρική;

Nόσος Alzheimer- Ανακάλυψη μιας αλυσιδωτής αντίδρασης που οδηγεί στο θάνατο των νευρώνων στον εγκέφαλο.

21 Μαΐου 2013 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Ιατρική

Για πρώτη φορά, επιστήμονες στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Cambridge είναι σε θέση να χαρτογραφήσουν λεπτομερώς το υπεύθυνο μονοπάτι που παράγει τις "ανώμαλες" μορφές πρωτεϊνών, οι οποίες βρίσκονται στη ρίζα των νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην αύξηση των δυνατοτήτων για την έγκαιρη διάγνωση των νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον, και ανοίγει δυνατότητες για μια νέα γενιά στοχευμένων φαρμάκων, καθώς οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν αποκρυπτογραφήσει τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer, στα οποία τα φάρμακα θα μπορούσαν ενδεχομένως να στοχεύσουν.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, αποτελεί ορόσημο στην μακροχρόνια έρευνα με έδρα το Cambridge από τον καθηγητή Christopher Dobson και τους συνεργάτες του, βασίζεται στην υποκείμενη φύση της λανθασμένης αναδίπλωσης των πρωτεϊνών και συνδέεται με ευρήματα των τελευταίων 15 χρόνων.

Η νόσος των χαρισματικών παιδιών

13 Μαΐου 2013 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Ιατρική

Η Δυσλεξία δεν είναι ασθένεια. Ναι αλλά τι είναι τελικά? Είναι μια μαθησιακή δυσκολία, ίσως η πιο συνηθισμένη και όταν ακούμε δυσκολία συνήθως προβληματιζόμαστε. Η διαφορετικότητα είναι που μας προβληματίζει, γιατί πως θα την εντάξουμε στην συνηθισμένη 'κανονική' ζωή μας.
Δυσχέρεια στην ανάγνωση, στην ορθογραφία, στη γραφή, στον προφορικό λόγο και μερικές φορές στην ακουστική ικανότητα από την μία και δημιουργικότητα, ευρηματικότητα, χάρισμα, παθολογία της ανωτερότητας από την άλλη.
Γιατί δεν είναι λίγοι οι διάσημοι με δυσλεξία: Άλμπερτ Άινσταϊν, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Τόμας Έντισον, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Γουίνστον Τσόρτσιλ, Τζον Λένον, Πάμπλο Πικάσο, Άγκαθα Κρίστι, Γουόλτ Ντίσνεϋ, Στίβεν Σπίλμπεργκ κ.ά.

Ο νέος Κορονοϊός

13 Μαΐου 2013 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Ιατρική

Οι Κορονοϊοί αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια RNA ιών, οι οποίοι μολύνουν κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό και γαστρεντερικό σωλήνα θηλαστικών και πτηνών.
Η οικογένεια των Κορονοϊών περιλαμβάνει μια πλειάδα ιών, οι οποίοι είναι δυνατόν να προκαλέσουν μια σειρά από ασθένειες στον άνθρωπο, από το κοινό κρυολόγημα έως το σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο- SARS. Οι ανθρώπινοι Κορονοϊοί εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Άλλοι ιοί της οικογένειας μολύνουν πολλά διαφορετικά ζώα και παράγουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά στους ανθρώπους. Οι περισσότεροι Κορονοϊοί μολύνουν συνήθως μόνο ένα είδος ζώου ή, στην καλύτερη περίπτωση, ένα μικρό αριθμό συγγενικών ειδών. Ο SARS ήταν διαφορετικός: είναι σε θέση να μολύνει τους ανθρώπους και τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων, τις γάτες, τα σκυλιά, και τα τρωκτικά.

Δυσλεξία και Ανατομία Εγκεφάλου σε άνδρες και γυναίκες

09 Μαΐου 2013 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Κλασική Ιατρική

Με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας, νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Georgetown διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στην ανατομία του εγκεφάλου κατά τη σύγκριση ανδρών και γυναικών με δυσλεξία με ομάδες ελέγχου μη-δυσλεξικών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διαταραχή του εγκεφάλου μπορεί να έχει διαφορετική εκδήλωση με βάση το φύλο.
Η μελέτη τους, η οποία αφορά τη διερεύνηση της δυσλεξίας σε άνδρες και γυναίκες, είναι η πρώτη που συγκρίνει άμεσα την ανατομία του εγκεφάλου γυναικών με και χωρίς δυσλεξία (σε παιδιά και ενήλικες). Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν σε απευθείας σύνδεση στο περιοδικό Brain Structure and Function.

Νευρασθένεια

29 Απριλίου 2013 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Ιατρική

Στις 29 Απριλίου του 1869, ο Αμερικανός νευρολόγος George Miller Beard κατέγραψε τις παρατηρήσεις του για μια κοινή ασθένεια της εποχής του, την οποία ονόμασε «νευρασθένεια». Αναφερόταν στην μέχρι τότε ονομαζόμενη νευρική εξάντληση και ο Beard την σύγκρινε με την αναιμία, δεδομένου ότι και οι δύο μπορεί να είναι η αιτία ή το αποτέλεσμα άλλων ασθενειών και οι δύο εμφανίζονται συχνά σε «πολιτισμένες και πνευματικές κοινότητες," και οι δύο αντιμετωπίζονται με τονωτικά.

Το μήλο κάτω από την μηλιά

24 Απριλίου 2013 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Κλασική Ιατρική

Σαν σήμερα γεννήθηκε πριν 66 χρόνια ο βιοχημικός Roger D. Kornberg, καθηγητής δομικής βιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Ο Kornberg τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2006 για τις μελέτες του και τη συμβολή του στη διερεύνηση της μοριακής βάσης της μεταγραφής των ευκαρυωτικών κυττάρων.
Το 1965 το Βραβείο Νόμπελ της Φυσιολογίας και Ιατρικής απονεμήθηκε στους Jacques Monod, Andre Lwoff και Francois Jacob, για έρευνες που περιελάμβαναν και τη διαδικασία της μεταγραφής στα βακτήρια. Ωστόσο, για τα ευκαρυωτικά κύτταρα υπήρχαν ορισμένα κενά στην κατανόηση του μηχανισμού μεταγραφής. Βρέθηκε ότι οι επιπλέον παράγοντες ήταν πέντε μοριακά σύμπλοκα, τα οποία καλούνται γενικοί παράγοντες μεταγραφής (general transcription factors) και που είναι απαραίτητα για τη μεταγραφή στα κύτταρα. Η ανακάλυψή τους απαίτησε πολύχρονη και κοπιαστική ερευνητική εργασία για να απομονωθούν και να απομακρυνθούν σε στάδια μέχρι να σταματήσει η μεταγραφή. Όταν επιτεύχθηκε το εγχείρημα αυτό, οι επιστήμονες ήταν πεπεισμένοι ότι το σύστημα μεταγραφής των ευκαρυωτικών κυττάρων είχε διερευνηθεί. Παρόλα αυτά η μεγάλη ποικιλία της δομής και λειτουργίας των ευκαρυωτικών κυττάρων δεν είχε ερμηνευθεί. Οι απαντήσεις για τον τρόπο που ορισμένα γονίδια στα κύτταρα του αίματος ή σε ηπατικά κύτταρα εκφράζονταν δεν ήταν ικανοποιητικές.

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία