Ζωντανός Πλανήτης 2014

Ο ‘Ζωντανός Πλανήτης 2014’ (Living planet 2014) είναι στην πραγματικότητα μία έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), η οποία πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια. Το κύριο σημείο της έκθεσης αφορά τη μείωση του παγκόσμιου  πληθυσμού των ψαριών, πουλιών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών κατά 52 τοις εκατό μεταξύ των δεκατιών 1970 και 2010. Με απλά λόγια δηλαδή τα τελευταία 40 χρόνια ο μισός πληθυσμός των άγριων ζώων του πλανήτη μας εξαφανίστηκε. Αιτία ο άνθρωπος.

Οι ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων είναι τώρα 50 τοις εκατό περισσότερες από ό,τι η φύση μπορεί να καλύψει. Η υλοτόμηση των δένδρων, η άντληση των υπόγειων υδάτων  και η εκπομπή του  διοξειδίου του άνθρακα σε  γρηγορότερους ρυθμούς από οτι η Γη μπορεί να ανακάμψει έχουν οδηγήσει σε αυτήν την τρομερή μείωση.

Η έκθεση σε αριθμούς:

•η έκθεση LPI (livingplanet 2014) υπολογίζει τις τάσεις σε 10,380 πληθυσμούς σε πάνω από 3.038 είδη σπονδυλωτών (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά).

•εμφανίστηκε πτώση κατά 76 τοις εκατό στους  πληθυσμούς των ειδών του γλυκού νερού, ενώ τα χερσαία και θαλάσσια είδη μειώθηκαν κατά 39 τοις εκατό.

•η μεγαλύτερη μείωση των πληθυσμών συνέβη στη Νότια Αμερική, ακολουθούμενη στενά από την ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

• Σε χερσαίες προστατευόμενες περιοχές, το LPI μειώθηκε κατά 18 τοις εκατό, λιγότερο από το ήμισυ του ποσοστού της μείωσης της συνολικής επίγειας LPI.

•οι ανάγκες του ανθρώπου στη σύγχρονη κοινωνία απαιτούν 1,5 φορά τον πλανήτη μας. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε το φυσικό μας κεφαλαίο, καθιστώντας πιο δύσκολο να διατηρηθεί για τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών.

• το οικολογικό αποτύπωμα ανά κάτοικο των χωρών υψηλού εισοδήματος παραμένει περίπου πέντε φορές μεγαλύτερο από εκείνο των χωρών με χαμηλό εισόδημα. Το "οικολογικό αποτύπωμα" στην πραγματικότητα είναι ένα μέτρο της "ζήτησης" (κατανάλωσης) φυσικών πόρων από μια κοινωνία για την κάλυψη των αναγκών της, συγκρίνοντας την με τη συνολική δυνατότητα της γης να παράγει και να αναπαράγει αυτούς τους πόρους.

«Η βλάβη αυτή δεν είναι αναπόφευκτη. Αναπόφευκτη ειναι η συνέπεια του τρόπου που επιλέγουμε να ζούμε," δηλώνουν οι ειδικοί.

Πηγή: http://www.livingplanetindex.org/home/index

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2014 18:34

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία