Παραγωγή πετρελαίου από ειδικά στελέχη του βακτηρίου E. Coli

Αν και ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Exeter, με την υποστήριξη της Shell, ανέπτυξε μια μέθοδο παραγωγής πετρελαίου με τη βοήθεια βακτηρίων. Ενώ η τεχνολογία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές σημαντικές προκλήσεις εμπορευματοποίησης, το πετρέλαιο ντίζελ, που παράγεται από ειδικά στελέχη του βακτηρίου Ε. coli, είναι σχεδόν ταυτόσημο με τα συμβατικά καύσιμα ντίζελ και έτσι δεν χρειάζεται να αναμιχθεί με παράγωγα πετρελαίου, όπως συχνά συμβαίνει με το βιοντίζελ που προέρχεται από φυτικά έλαια.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι το πετρέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τις τρέχουσες προμήθειες σε υπάρχουσες υποδομές, μια και κινητήρες, αγωγοί και βυτιοφόρα δεν χρειάζεται να τροποποιηθούν. Τα βιοκαύσιμα με αυτά τα χαρακτηριστικά ονομάζονται «drop-ins».


Ο καθηγητής John Love του τμήματος Βιοεπιστημών του Πανεπιστήμιου Exeter, δήλωσε: «Η παραγωγή ενός εμπορικού βιοκαυσίμου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να χρειάζεται τροποποίηση των οχημάτων, ήταν ο βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας από την αρχή. Η αντικατάσταση του συμβατικού ντίζελ με ένα βιοκαύσιμο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα σε εμπορικές ποσότητες θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας για τη μείωση κατά 80% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξάνεται συνεχώς και ένα καύσιμο που θα είναι ανεξάρτητο από τις παγκόσμιες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου καθώς και από την πολιτική αστάθεια αποτελεί μία ελκυστική προοπτική. "
Τα βακτηρίων E. coli σε φυσιολογικές συνθήκες μετατρέπουν τα φυσικά σάκχαρα σε λίπος για την κατασκευή των κυτταρικών μεμβρανών τους. Συνθετικά μόρια πετρελαίου είναι δυνατόν να δημιουργηθούν από την εκμετάλλευση αυτής της φυσικής διαδικασίας παραγωγής λίπους. Η παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα με τη χρησιμοποίηση της E. Coli ως καταλύτη είναι ήδη συχνή στη φαρμακευτική βιομηχανία, αν και το βιοντίζελ παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητες στο εργαστήριο, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να δούμε αν αυτό μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη εμπορική οδός στα 'drop in' καύσιμα.
Ο Rob Lee από την Shell Projects & Technology δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι για το έργο που επιτελείται στο Πανεπιστήμιο Exeter , χρησιμοποιώντας προηγμένη βιοτεχνολογία για τη δημιουργία ειδικών μορίων υδρογονανθράκων, οι οποίοι γνωρίζουμε ότι είναι και θα παραμείνουν σε μεγάλη ζήτηση στο μέλλον. Ενώ η τεχνολογία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια, όσον αφορά την εμπορευματοποίηση, με τη διερεύνηση αυτής της νέας μεθόδου για τη δημιουργία βιοκαυσίμων και τη βοήθεια άλλων ευφυών τεχνολογιών, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του περιορισμού της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη παγκόσμια απαίτηση για καύσιμα. "

Πηγή : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/04/130422154911.htm

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία