Οικολογία

Οικολογία (3)

Ζωντανός Πλανήτης 2014

02 Οκτωβρίου 2014 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Οικολογία

Ο ‘Ζωντανός Πλανήτης 2014’ (Living planet 2014) είναι στην πραγματικότητα μία έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), η οποία πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια. Το κύριο σημείο της έκθεσης αφορά τη μείωση του παγκόσμιου  πληθυσμού των ψαριών, πουλιών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών κατά 52 τοις εκατό μεταξύ των δεκατιών 1970 και 2010. Με απλά λόγια δηλαδή τα τελευταία 40 χρόνια ο μισός πληθυσμός των άγριων ζώων του πλανήτη μας εξαφανίστηκε. Αιτία ο άνθρωπος.

Οι ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων είναι τώρα 50 τοις εκατό περισσότερες από ό,τι η φύση μπορεί να καλύψει. Η υλοτόμηση των δένδρων, η άντληση των υπόγειων υδάτων  και η εκπομπή του  διοξειδίου του άνθρακα σε  γρηγορότερους ρυθμούς από οτι η Γη μπορεί να ανακάμψει έχουν οδηγήσει σε αυτήν την τρομερή μείωση.

Η έκθεση σε αριθμούς:

•η έκθεση LPI (livingplanet 2014) υπολογίζει τις τάσεις σε 10,380 πληθυσμούς σε πάνω από 3.038 είδη σπονδυλωτών (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά).

Ένα μεγάλο ανθρώπινο τείχος για τις μικρές Καρέτα-Καρέτα

20 Ιουλίου 2013 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Οικολογία

 

Το νησί Bonaire ανήκει στις Ολλανδικές Αντίλλες στην Καραϊβική Θάλασσα. Το συγκεκριμένο νησί εκτός ότι θεωρείται παράδεισος των καταδύσεων, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα οικολογικό μια και προσπαθεί να γίνει το πρώτο νησί με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, έγινε επιπλέον γνωστό γιατί στις αρχές Ιουλίου δημιουργήθηκε ένα ανθρώπινο τείχος από εθελοντές με σκοπό να καθοδηγήσουν 113 χελώνες καρέτα-καρέτα, οι οποίες μόλις είχαν εκκολαφθεί και να τις οδηγήσουν με ασφάλεια στον ωκεανό.
Οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα εκκολάπτονται σε όλο το νησί και αρχίζουν να σέρνονται προς το νερό οδηγούμενες με τη βοήθεια του φεγγαριού στον ωκεανό. Η συγκεκριμένη ομάδα από τα χελωνάκια εκκολάπτεται σε μια παραλία δίπλα σε ένα αεροδρόμιο. Τα λαμπερά φώτα όμως του αεροδρομίου είναι δυνατόν να αποσπάσουν τις χελώνες και να τις οδηγήσουν σε λάθος κατεύθυνση. Πριν από δύο χρόνια μια ολόκληρη ομάδα νεοσσών χάθηκε αφού σύρθηκε σε ένα πολυσύχναστο δρόμο.

Παραγωγή πετρελαίου από ειδικά στελέχη του βακτηρίου E. Coli

23 Απριλίου 2013 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Οικολογία

Αν και ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Exeter, με την υποστήριξη της Shell, ανέπτυξε μια μέθοδο παραγωγής πετρελαίου με τη βοήθεια βακτηρίων. Ενώ η τεχνολογία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές σημαντικές προκλήσεις εμπορευματοποίησης, το πετρέλαιο ντίζελ, που παράγεται από ειδικά στελέχη του βακτηρίου Ε. coli, είναι σχεδόν ταυτόσημο με τα συμβατικά καύσιμα ντίζελ και έτσι δεν χρειάζεται να αναμιχθεί με παράγωγα πετρελαίου, όπως συχνά συμβαίνει με το βιοντίζελ που προέρχεται από φυτικά έλαια.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι το πετρέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τις τρέχουσες προμήθειες σε υπάρχουσες υποδομές, μια και κινητήρες, αγωγοί και βυτιοφόρα δεν χρειάζεται να τροποποιηθούν. Τα βιοκαύσιμα με αυτά τα χαρακτηριστικά ονομάζονται «drop-ins».

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία