Αικατερίνη Σταμνά

Αικατερίνη Σταμνά

URL Ιστότοπου:

Το science.gr πάει στο Thessaloniki Science Festival

14 Μαΐου 2015 Κατηγορία Βιολογία

Σήμερα ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά το Thessaloniki Science Festival. Μία γιορτή της Επιστήμης που ως κύριο στόχο έχει να φέρει τις Επιστήμες κοντά σε όλους εμάς. Εργαστήρια, εκθέσεις, ομιλίες, μουσική,διαδραστικές εκθέσεις για μικρούς και μεγάλους.

Το science.gr έχει τη χαρά να συμμετέχει στη Διαδραστική Έκθεση το Σάββατο 16/5 και την Κυριακή 17/5 και ώρα 11.00-16.00 στο Περίπτερο 8 της Helexpo.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και για όλες τις εκδηλώσεις στο site http://www.thessalonikisciencefestival.gr/

 

 

 

 

Κατάθλιψη και αλλαγές στο DNA μας. Είναι απλά μια διαταραχή διάθεσης?

04 Μαΐου 2015 Κατηγορία Βιολογία

Ενδείξεις έχουν ανακαλύψει ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι η κατάθλιψη δεν επιφέρει αλλαγές μόνο  στον εγκέφαλο μας, μπορεί επίσης να τροποποιήσει το DNA μας αλλά και τον τρόπο που τα κύτταρά μας παράγουν ενέργεια.

Μια ομάδα από το Wellcome Trust Centre του Human Genetics ερεύνησε το γονιδίωμα περισσότερων από 11.500 γυναίκες, με την ελπίδα να ανακαλύψει γονίδια που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Αλλά αντ 'αυτού, σκόνταψε σε μια σειρά μεταβολικών αλλαγών στα κύτταρα τους, που φαίνεται να έχουν προκληθεί από τη νόσο.

Η πιο αξιοσημείωτη ανακάλυψη ήταν ότι οι γυναίκες που εμφάνιζαν στρες -συσχετιζόμενο με την κατάθλιψη - οι οποίες είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία, εμφάνιζαν  περισσότερο μιτοχονδριακό DNA (mtDNA) από τις συνομήλικες τους. Τα Μιτοχόνδρια είναι τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας»  του κυττάρου και η επικείμενη αύξηση στο μιτοχονδριακό DNA οδήγησε τους ερευνητές να θεωρήσουν ότι οι ενεργειακές ανάγκες των κυττάρων τους είχαν αλλάξει σε απόκριση στο στρες.

Τι μου έμαθε η Βιολογία

17 Μαρτίου 2015 Κατηγορία Βιολογία

-Μου έμαθε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές φυλές. Υπάρχει μόνο μία φυλή στη γη και αυτή είναι η ανθρώπινη φυλή. Σπουδαίο μάθημα ακόμη και για μας τους πρωτοετείς φοιτητές της Βιολογίας, από έναν καθηγητή, ο οποίος ξεκίνησε με αυτή ακριβώς τη φράση. Οι ιδαιτερότητες, μας εξήγησε, οφείλονται στην προσαρμογή των πληθυσμών σε περιβαλλοντικές πιέσεις κατά την πάροδο των χρόνων. Σε ευχαριστώ δάσκαλε, γιατί ειλικρινά αυτή η πρόταση έγινε η αρχή για να διώξω κάθε ρατσιστική αντίληψη από μέσα μου. Σε ευχαριστώ γιατί με αυτό τον τρόπο προσπαθώ να μεγαλώσω και τα παιδιά μου….

oh-the-humanity-charles-pulley

Oh the humanity. CharlesPulley

Σαν σήμερα 6 Οκτωβρίου στην ιστορία της επιστήμης

06 Οκτωβρίου 2014 Κατηγορία Σαν Σήμερα

-Το 1997, o Αμερικανός καθηγητής βιολογίας Stanley B. Prusiner κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη των «prions», τα οποία περιλαμβάβουν "ένα εντελώς νέο είδος παραγόντων που προκαλούν ασθένειες." Το όνομα prion σημαίνει στην κυριολεξία  "πρωτεϊνούχο μολυσματικό σωματιδίο"(proteinaceous infectious particle). Τα Prions προκαλούν ασθένειες του εγκεφάλου, όπως τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (BSE ή νόσος των τρελών αγελάδων),την ανθρώπινη παραλλαγή της νόσου Creutzfeldt-Jakob, και της τρομώδους νόσου των προβάτων και των αιγών.

Σαν σήμερα 5 Οκτωβρίου στην ιστορία της επιστήμης

06 Οκτωβρίου 2014 Κατηγορία Σαν Σήμερα

-το 1931, οι ClydePangborn και HughHerndon ολοκλήρωσαν την πρώτη απευθείας (non-stop) πτήση πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, φθάνοντας στην πολιτεία της Ουάσινγκτον μετά από  περίπου 41 ώρες από την Ιαπωνία.

-το 2011, έφυγε απο τη ζωή ο SteveJobs, ο οραματιστής και συν-ιδρυτής της AppleInc, η οποία έφερε την επανάσταση στην επιστήμη και τεχνολογία του υπολογιστή, τη μουσική και τις βιομηχανίες κινητών επικοινωνιών με συσκευές όπως το Macintosh, iPod, iPhone και iPad. Πεθανε σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο στο πάγκρεας. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, είχε στο ενεργητικό του 338 πατέντες ευρεσιτεχνίας είτε ως εφευρέτης ή συν-εφευρέτης.

- Πέθανε το 2004, σε ηλικία 87 ετών (γεννημένος 15 Δεκεμβρίου, 1916), ο Maurice Hugh Frederick Wilkins, γεννημένος στη Νέα Ζηλανδία, Βρετανός βιοφυσικός, του οποίου οι μελέτες μέσω της περίθλασης ακτίνων Χ  του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA) οδήγησαν στον προσδιορισμό της μοριακής δομής του DNA από τους James Watson και Sir Francis Crick. Για το έργο αυτό, οι τρεις επιστήμονες μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1962. 

Ζωντανός Πλανήτης 2014

02 Οκτωβρίου 2014 Κατηγορία Οικολογία

Ο ‘Ζωντανός Πλανήτης 2014’ (Living planet 2014) είναι στην πραγματικότητα μία έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), η οποία πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια. Το κύριο σημείο της έκθεσης αφορά τη μείωση του παγκόσμιου  πληθυσμού των ψαριών, πουλιών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών κατά 52 τοις εκατό μεταξύ των δεκατιών 1970 και 2010. Με απλά λόγια δηλαδή τα τελευταία 40 χρόνια ο μισός πληθυσμός των άγριων ζώων του πλανήτη μας εξαφανίστηκε. Αιτία ο άνθρωπος.

Οι ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων είναι τώρα 50 τοις εκατό περισσότερες από ό,τι η φύση μπορεί να καλύψει. Η υλοτόμηση των δένδρων, η άντληση των υπόγειων υδάτων  και η εκπομπή του  διοξειδίου του άνθρακα σε  γρηγορότερους ρυθμούς από οτι η Γη μπορεί να ανακάμψει έχουν οδηγήσει σε αυτήν την τρομερή μείωση.

Η έκθεση σε αριθμούς:

•η έκθεση LPI (livingplanet 2014) υπολογίζει τις τάσεις σε 10,380 πληθυσμούς σε πάνω από 3.038 είδη σπονδυλωτών (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά).

Το αποτύπωμα των δακρύων

16 Μαΐου 2014 Κατηγορία Γενικά

Ο άνθρωπος δακρύζει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Υπάρχουν δάκρυα πόνου, θλίψης, χαράς, συγκίνησης, αγάπης αλλά και δάκρυα ανακλαστικά ως αντίδραση σε κάποιο ξένο σωματίδιο, το οποίο έρχεται σε επαφή με τα μάτια μας. Δάκρυα τα οποία εκτός απο το διαφορετικό συγκηνισιακό υπόβαθρο, έχουν και μια άλλη διαφορά. Διαφέρουν και ως προς την απεικόνιση τους στο μικροσκόπιο.
Μια μέρα, η φωτογράφος Rose - Lynn Fisher αναρωτήθηκε αν τα δάκρυα της θλίψης έχουν διαφορετική εμφάνιση από εκείνα της χαράς. Άρχισε λοιπόν, με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου να τα μελετάει. Χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο Zeiss συνδεδεμένο με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, να αποτυπώνει τη σύνθεση των δακρύων, μεγεθύνοντας τα 10x και 40x .

Νόμπελ Ιατρικής 2013

08 Οκτωβρίου 2013 Κατηγορία Ιατρική

Τρεις ερευνητές κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2013, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Οι Αμερικανοί James Rothman και Randy Schekman, καθώς και ο Γερμανός Thomas Sudhof, οι οποίοι μοιράστηκαν το βραβείο, ανακάλυψαν τον μηχανισμό ρύθμισης μετακίνησης κυστιδίων, πως δηλαδή τα κύτταρα μεταφέρουν με ακρίβεια υλικά και παραδίδουν στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή.
Όπως ένας στόλος από πλοία που μεταφέρει τα προϊόντα του στον ακριβή προορισμό, με τον ίδιο τρόπο τα κύτταρα μεταφέρουν το φορτίο τους. Τα δισεκατομμύρια κύτταρα που απαρτίζουν το σώμα μας δεν είναι κενές σταγόνες , αντίθετα είναι γεμάτα με« ακριβά μηχανήματα» . Τα κυστίδια είναι μικροσκοπικές φυσαλίδες λίπους, ο ρόλος των οποίων είναι η αποστολή υλικού όπως οι νευροδιαβιβαστές, τα ένζυμα και οι ορμόνες, γύρω από τα κύτταρα . Επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να συγχωνεύονται με την εξωτερική επιφάνεια του κυττάρου και να απελευθερώνουν με αυτό τον τρόπο το περιεχόμενο τους στο ευρύτερο σώμα. Η θαυμάσια αυτή ακριβής οργάνωση του κυττάρου αποτρέπει το χάος μέσα στο σώμα.

Σύνδρομα με ονόματα παραμυθιών

19 Σεπτεμβρίου 2013 Κατηγορία Ιατρική

Ο γιος μου με ρώτησε κάποια στιγμή τι σημαίνει σύνδρομο. Πως να εξηγήσεις σε ένα πεντάχρονο τι σημαίνει σύνδρομο χωρίς να τρομάξει. Θυμάμαι το μάθημα Γενετικής στο Πανεπιστήμιο στο πρώτο έτος. Εννέα η ώρα το πρωί και η καθηγήτρια στο βιντεοπροβολέα να μας δείχνει εικόνες από όλα τα σύνδρομα. Ωραίο πρωινό ξύπνημα, ακόμη και για μας τότε στα δεκαοχτώ μας. Είναι μέσα στη ζωή, σπάνια μεν αλλά υπάρχουν. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ανακάλυψα ότι υπάρχουν κάποια γενετικά ή μη σύνδρομα με ονόματα από παραμύθια. Παραμυθένια ονόματα, αλλά όχι και τόσο παραμυθένια σύνδρομα. Γιατί η ζωή μπορεί να ξεκινάει ως παραμύθι, αλλά να καταλήγει αλλού.

Οι περιπλοκές ενός ψέματος

09 Σεπτεμβρίου 2013 Κατηγορία Ιατρική

Τι συμβαίνει όταν λέμε ένα ψέμα; Πέρα από την ηθική πλευρά του ζητήματος, το ψέμα είναι μια συνήθεια που ασκούμε με εκπληκτική επιδεξιότητα και συχνότητα, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Επιπλέον τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν εξαπατούμε εσκεμμένα κάποιον; Και τι θα συμβεί αργότερα, όταν προσπαθούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στη μνήμη μας για το συγκεκριμένο ψέμα; Πώς θυμόμαστε ένα ψέμα μπορεί να επηρεαστεί βαθιά από τον τρόπο που είπαμε το ψέμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Αναπληρωτή Καθηγητή Sean Lane του Πανεπιστημίου LSU της Louisiana.
Η συγκεκριμένη μελέτη, δεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Applied Research and Memory Cognition, εξετάζει δύο ειδών ψέματα – τις ψευδείς περιγραφές και τους ψευδείς ισχυρισμούς – καθώς και τον διαφορετικό γνωστικό μηχανισμό που χρησιμοποιούμε για την καταγραφή και την ανάκτηση τους.
Οι ψευδείς περιγραφές αφορούν σκόπιμη φυγή της φαντασίας - λεπτομέρειες και περιγραφές που έχουμε εφεύρει για κάτι που δεν έχει συμβεί. Όπως αποδείχθηκε, αυτά τα ψέματα ήταν πολύ πιο εύκολο όσον αφορά στην ανάκληση της μνήμης. Ο Lane εξηγεί ότι οι ψευδείς περιγραφές παραμένουν πιο προσιτές και πιο ανθεκτικές στη μνήμη μας, μια και βασίζονται στη γνωστική μας δύναμη.

Σελίδα 1 από 4

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία