Κατάθλιψη και αλλαγές στο DNA μας. Είναι απλά μια διαταραχή διάθεσης?

Ενδείξεις έχουν ανακαλύψει ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι η κατάθλιψη δεν επιφέρει αλλαγές μόνο  στον εγκέφαλο μας, μπορεί επίσης να τροποποιήσει το DNA μας αλλά και τον τρόπο που τα κύτταρά μας παράγουν ενέργεια.

Μια ομάδα από το Wellcome Trust Centre του Human Genetics ερεύνησε το γονιδίωμα περισσότερων από 11.500 γυναίκες, με την ελπίδα να ανακαλύψει γονίδια που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Αλλά αντ 'αυτού, σκόνταψε σε μια σειρά μεταβολικών αλλαγών στα κύτταρα τους, που φαίνεται να έχουν προκληθεί από τη νόσο.

Η πιο αξιοσημείωτη ανακάλυψη ήταν ότι οι γυναίκες που εμφάνιζαν στρες -συσχετιζόμενο με την κατάθλιψη - οι οποίες είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία, εμφάνιζαν  περισσότερο μιτοχονδριακό DNA (mtDNA) από τις συνομήλικες τους. Τα Μιτοχόνδρια είναι τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας»  του κυττάρου και η επικείμενη αύξηση στο μιτοχονδριακό DNA οδήγησε τους ερευνητές να θεωρήσουν ότι οι ενεργειακές ανάγκες των κυττάρων τους είχαν αλλάξει σε απόκριση στο στρες.

"Μας εξέπληξε η παρατήρηση ότι  υπήρχε διαφορά στο μιτοχονδριακό DNA. Η έκπληξη ήταν τόσο μεγάλη, που μας πήρε πολύ χρόνο για να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι ήταν πραγματική.", δήλωσε ο γενετιστής και ένας από τους επικεφαλής των ερευνητών, Jonathan Flint.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με στρες σχετιζόμενο με την κατάθλιψη είχαν μικρότερα τελομερή από τις υγιείς γυναίκες. Τα τελομερή είναι τα καλύμματα στις άκρες των χρωμοσωμάτων μας, που σε φυσιολογικές συνθήκες  μικραίνουν  καθώς γερνάμε. Το γεγονός αυτό οδήγησε την ομάδα των ερευνητών να αναρωτιούνται για το αν η συγκεκριμένη διαδικασία επιταχύνεται από το στρες.

Αλλά, όπως γνωρίζουμε, η συσχέτιση δεν είναι ίση με την αιτιώδη συνάφεια, και έτσι η ομάδα αποφάσισε να δοκιμάσει την υπόθεσή της περαιτέρω σε ποντίκια. Πάνω από τέσσερις εβδομάδες, τα ποντίκια τέθηκαν κάτω από πίεση, και οι ερευνητές παρακολούθησαν τυχόν γενετικές και κυτταρικές αλλαγές που συνέβησαν.

Η έρευνά τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο CurrentBiology, αποκάλυψε ότι τα πειραματόζωα σε συνθηκες στρες όχι μόνο σημείωσαν αύξηση του  mtDNA, αλλά είχαν επίσης μικρότερα τελομερή από τα φυσιολογικά ποντίκια του εργαστηρίου. Οι αλλαγές αυτές φαίνεται να προκαλούνται από την ορμόνη του στρες, κορτικοστερόνη.

Σύμφωνα με τον Flint, αυτές οι μοριακές αλλαγές μπορεί επίσης να αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιμετωπίζει στρεσογόνες καταστάσεις. «Η κατάθλιψη μπορεί κατά κάποιο τρόπο να θεωρηθεί μια μεταβολική αντίδραση στην αντίληψη του στρες».

Τα καλά νέα είναι ότι η έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι οι επιπτώσεις του στρες είναι επίσης μερικώς αναστρέψιμες. Η ομάδα ελπίζει τώρα ότι η έρευνα θα βοηθήσει να επισημάνουν τους βιοδείκτες του στρες και τις συνέπειές τους. Είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά στο μέλλον, κοιτάζοντας τα επίπεδα του μιτοχονδριακού DNA θα μπορούσαν να αποκαλύψουν αν κάποιος έχει αναρρώσει από ένα τραύμα.

"Έχουμε μόνο ένα στιγμιότυπο της σχέσης μεταξύ των μοριακών δεικτών και της κατάθλιψης», δήλωσε ο Flint. «Θέλουμε να μάθουμε πώς αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου - πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από μια καταθλιπτική ασθένεια. Αυτή η  πληροφορία θα μας πει πολλά για την κλινική χρησιμότητα τους.».

Είναι όλο και πιο σαφές ότι τα πράγματα που μας επηρεάζουν συναισθηματικά, μας  επηρεάζουν επίσης και σε βιολογικό επίπεδο. Νωρίτερα αυτό το έτος, μια ξεχωριστή ομάδα ερευνητών έδειξε ότι το παιδικό τραύμα θα  μπορούσε να αλλάξει την κυτταρική γήρανση, και το Νοέμβριο του 2014 οι επιστήμονες αποκάλυψαν, επίσης, ότι ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη διατήρηση του μήκους των τελομερών. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη μέχρι στιγμής ότι αυτοί οι τύποι των αλλαγών είναι μόνιμοι ή θα περάσουν στις επόμενες γενιές.

Ενώ υπάρχουν ακόμα πολλά να καταλάβουμε, ελπίζουμε ότι η έρευνα αυτή θα βοηθήσει στη μείωση του στίγματος που περιβάλλει τις ψυχικές διαταραχές και να φέρει περισσότερη αποδοχή και υποστήριξη για τα άτομα που πάσχουν από αυτές.

http://www.sciencealert.com/depression-can-physically-change-your-dna-study-suggests

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαΐου 2015 09:47

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία