Εξέλιξη και μέγεθος θηλαστικών

Ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της εξέλιξης κατάφεραν να συνδέσουν επιστήμονες, στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν γιατί ορισμένες οικογένειες θηλαστικών, οι οποίες εξελίχθηκαν, έχουν τεράστιο μέγεθος, ενώ άλλες παρέμειναν πολύ μικρές σε μέγεθος.
Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society B, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων του Δρ Alistair Evans του Πανεπιστημίου Monash, πρότεινε μια νέα θεωρία, η οποία προσπαθεί να εξηγήσει την ποικιλία των μεγεθών των θηλαστικών - από την Ετρουσκομυγαλή που ζυγίζει περίπου δύο γραμμάρια έως τη γαλάζια φάλαινα με βάρος σχεδόν 200 τόνους. Παραδόξως, το βάρος του μωρού σε σχέση με τη μάζα σώματος των ενήλικων θηλαστικών είναι το κλειδί.


Ο Δρ Evans, της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, αναφέρει ότι το μέγεθος έχει επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της φυσιολογίας και ανατομίας του ζώου, καθώς και στο ρόλο που ενδεχομένως διαδραματίζει στα οικοσυστήματα.
"Το μέγεθος είναι θεμελιώδες για τη ζωή μας και το σώμα μας - πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά μας, πόσα τρόφιμα θα πρέπει να καταναλώνουμε και πόσο κινούμαστε," δήλωσε ο Δρ Evans.
Μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, τα θηλαστικά άνθισαν και το μέγεθός τους αυξήθηκε δραματικά. Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε το μέγιστο μέγεθος ομάδων, όπως φάλαινες, ελέφαντες, πρωτεύοντα και τρωκτικά κατά την περίοδο αυτή για να εξετάσει τους περιορισμούς στο μέγεθος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα είδη που ωριμάζουν πιο γρήγορα και παράγουν μια μεγαλύτερη μάζα νέων απογόνων κάθε έτος σε σχέση με το σωματικό βάρος ήταν σε θέση να εξελιχθούν σε ένα μεγαλύτερο μέγιστο μέγεθος. Επιπλέον, είναι πιθανό να φθάσουν σε αυτό το μέγεθος σε λιγότερες γενιές.
Το υψηλό αυτό ποσοστό βιολογικής παραγωγής είναι ζωτικής σημασίας, ανεξάρτητα από το αν γεννιούνται πολλοί μικροί απόγονοι ή απλά ένας μεγάλος απόγονος σε ένα έτος.
Ο Δρ Evans δηλώνει ότι οι φάλαινες αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της θεωρίας.
«Η γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο ζώο, ακόμη μεγαλύτερη από ό, τι οι δεινόσαυροι, και έφτασε σε αυτό το μέγεθος στους ταχύτερους ρυθμούς που καταγράφονται. Κλειδί για την επιτυχία αυτή είναι ότι παράγουν μεγάλους απογόνους που ωριμάζουν γρήγορα, φθάνοντας περίπου 30 μέτρα σε οκτώ έως 10 χρόνια.
Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, ο Δρ Jordan Okie από το Arizona State University, δήλωσε ότι οι πίθηκοι ήταν στο αντίθετο άκρο του φάσματος.
«Τα πρωτεύοντα έχουν χαμηλό ρυθμό παραγωγής και έχουν εξελιχθεί πολύ αργά. Ποτέ δεν είχαν βάρος πάνω από 500 κιλά.
Η μελέτη, επίσης, συνδέει το μέγιστο μέγεθος με το ποσοστό θνησιμότητας. Τα μεγαλύτερα ζώα τείνουν να αναπαράγονται λιγότερο συχνά από ό, τι τα μικρότερα ζώα και εάν το ποσοστό θνησιμότητας διπλασιάζεται, τότε το μέγιστο μέγεθος του προβλέπεται είναι 16 φορές μικρότερο.
"Αυτό είναι ένα πραγματικά εκπληκτικό εύρημα," αναφέρει ο Δρ Evans.
"Υποδηλώνει γιατί πολλά από τα μεγάλα ζώα εξαφανίστηκαν μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων, καθώς η αλλαγή κλίματος αυξάνει κατά πάσα πιθανότητα τα ποσοστά θνησιμότητας. Τα μεγάλα ζώα, βρίσκονται επίσης σε υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στα σύγχρονα περιβάλλοντα, επειδή απαιτείται πολύς χρόνος για τον πληθυσμό τους να ανακάμψουν από μια ενδεχόμενη καταστροφή. "
Μελλοντικά, η έρευνα αυτή θα επεκταθεί με κύριο στόχο να εξηγήσει πώς ο κίνδυνος εξαφάνισης μπορεί να μειωθεί στο ενδεχόμενο μιας κλιματικής αλλαγής.

Πηγή : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130625092012.htm

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013 10:24
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
Τι μου έμαθε η Βιολογία »

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία