Το science.gr πάει στο Thessaloniki Science Festival

14 Μαΐου 2015 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Βιολογία

Σήμερα ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά το Thessaloniki Science Festival. Μία γιορτή της Επιστήμης που ως κύριο στόχο έχει να φέρει τις Επιστήμες κοντά σε όλους εμάς. Εργαστήρια, εκθέσεις, ομιλίες, μουσική,διαδραστικές εκθέσεις για μικρούς και μεγάλους.

Το science.gr έχει τη χαρά να συμμετέχει στη Διαδραστική Έκθεση το Σάββατο 16/5 και την Κυριακή 17/5 και ώρα 11.00-16.00 στο Περίπτερο 8 της Helexpo.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και για όλες τις εκδηλώσεις στο site http://www.thessalonikisciencefestival.gr/

 

 

 

 

Κατάθλιψη και αλλαγές στο DNA μας. Είναι απλά μια διαταραχή διάθεσης?

04 Μαΐου 2015 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Βιολογία

Ενδείξεις έχουν ανακαλύψει ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι η κατάθλιψη δεν επιφέρει αλλαγές μόνο  στον εγκέφαλο μας, μπορεί επίσης να τροποποιήσει το DNA μας αλλά και τον τρόπο που τα κύτταρά μας παράγουν ενέργεια.

Μια ομάδα από το Wellcome Trust Centre του Human Genetics ερεύνησε το γονιδίωμα περισσότερων από 11.500 γυναίκες, με την ελπίδα να ανακαλύψει γονίδια που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Αλλά αντ 'αυτού, σκόνταψε σε μια σειρά μεταβολικών αλλαγών στα κύτταρα τους, που φαίνεται να έχουν προκληθεί από τη νόσο.

Η πιο αξιοσημείωτη ανακάλυψη ήταν ότι οι γυναίκες που εμφάνιζαν στρες -συσχετιζόμενο με την κατάθλιψη - οι οποίες είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία, εμφάνιζαν  περισσότερο μιτοχονδριακό DNA (mtDNA) από τις συνομήλικες τους. Τα Μιτοχόνδρια είναι τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας»  του κυττάρου και η επικείμενη αύξηση στο μιτοχονδριακό DNA οδήγησε τους ερευνητές να θεωρήσουν ότι οι ενεργειακές ανάγκες των κυττάρων τους είχαν αλλάξει σε απόκριση στο στρες.

Τι μου έμαθε η Βιολογία

17 Μαρτίου 2015 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Βιολογία

-Μου έμαθε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές φυλές. Υπάρχει μόνο μία φυλή στη γη και αυτή είναι η ανθρώπινη φυλή. Σπουδαίο μάθημα ακόμη και για μας τους πρωτοετείς φοιτητές της Βιολογίας, από έναν καθηγητή, ο οποίος ξεκίνησε με αυτή ακριβώς τη φράση. Οι ιδαιτερότητες, μας εξήγησε, οφείλονται στην προσαρμογή των πληθυσμών σε περιβαλλοντικές πιέσεις κατά την πάροδο των χρόνων. Σε ευχαριστώ δάσκαλε, γιατί ειλικρινά αυτή η πρόταση έγινε η αρχή για να διώξω κάθε ρατσιστική αντίληψη από μέσα μου. Σε ευχαριστώ γιατί με αυτό τον τρόπο προσπαθώ να μεγαλώσω και τα παιδιά μου….

oh-the-humanity-charles-pulley

Oh the humanity. CharlesPulley

Ζωντανός Πλανήτης 2014

02 Οκτωβρίου 2014 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Οικολογία

Ο ‘Ζωντανός Πλανήτης 2014’ (Living planet 2014) είναι στην πραγματικότητα μία έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), η οποία πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια. Το κύριο σημείο της έκθεσης αφορά τη μείωση του παγκόσμιου  πληθυσμού των ψαριών, πουλιών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών κατά 52 τοις εκατό μεταξύ των δεκατιών 1970 και 2010. Με απλά λόγια δηλαδή τα τελευταία 40 χρόνια ο μισός πληθυσμός των άγριων ζώων του πλανήτη μας εξαφανίστηκε. Αιτία ο άνθρωπος.

Οι ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων είναι τώρα 50 τοις εκατό περισσότερες από ό,τι η φύση μπορεί να καλύψει. Η υλοτόμηση των δένδρων, η άντληση των υπόγειων υδάτων  και η εκπομπή του  διοξειδίου του άνθρακα σε  γρηγορότερους ρυθμούς από οτι η Γη μπορεί να ανακάμψει έχουν οδηγήσει σε αυτήν την τρομερή μείωση.

Η έκθεση σε αριθμούς:

•η έκθεση LPI (livingplanet 2014) υπολογίζει τις τάσεις σε 10,380 πληθυσμούς σε πάνω από 3.038 είδη σπονδυλωτών (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά).

Ένα μεγάλο ανθρώπινο τείχος για τις μικρές Καρέτα-Καρέτα

20 Ιουλίου 2013 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Οικολογία

 

Το νησί Bonaire ανήκει στις Ολλανδικές Αντίλλες στην Καραϊβική Θάλασσα. Το συγκεκριμένο νησί εκτός ότι θεωρείται παράδεισος των καταδύσεων, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα οικολογικό μια και προσπαθεί να γίνει το πρώτο νησί με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, έγινε επιπλέον γνωστό γιατί στις αρχές Ιουλίου δημιουργήθηκε ένα ανθρώπινο τείχος από εθελοντές με σκοπό να καθοδηγήσουν 113 χελώνες καρέτα-καρέτα, οι οποίες μόλις είχαν εκκολαφθεί και να τις οδηγήσουν με ασφάλεια στον ωκεανό.
Οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα εκκολάπτονται σε όλο το νησί και αρχίζουν να σέρνονται προς το νερό οδηγούμενες με τη βοήθεια του φεγγαριού στον ωκεανό. Η συγκεκριμένη ομάδα από τα χελωνάκια εκκολάπτεται σε μια παραλία δίπλα σε ένα αεροδρόμιο. Τα λαμπερά φώτα όμως του αεροδρομίου είναι δυνατόν να αποσπάσουν τις χελώνες και να τις οδηγήσουν σε λάθος κατεύθυνση. Πριν από δύο χρόνια μια ολόκληρη ομάδα νεοσσών χάθηκε αφού σύρθηκε σε ένα πολυσύχναστο δρόμο.

Εξέλιξη και μέγεθος θηλαστικών

27 Ιουνίου 2013 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Βιολογία

Ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της εξέλιξης κατάφεραν να συνδέσουν επιστήμονες, στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν γιατί ορισμένες οικογένειες θηλαστικών, οι οποίες εξελίχθηκαν, έχουν τεράστιο μέγεθος, ενώ άλλες παρέμειναν πολύ μικρές σε μέγεθος.
Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society B, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων του Δρ Alistair Evans του Πανεπιστημίου Monash, πρότεινε μια νέα θεωρία, η οποία προσπαθεί να εξηγήσει την ποικιλία των μεγεθών των θηλαστικών - από την Ετρουσκομυγαλή που ζυγίζει περίπου δύο γραμμάρια έως τη γαλάζια φάλαινα με βάρος σχεδόν 200 τόνους. Παραδόξως, το βάρος του μωρού σε σχέση με τη μάζα σώματος των ενήλικων θηλαστικών είναι το κλειδί.

Παραγωγή πετρελαίου από ειδικά στελέχη του βακτηρίου E. Coli

23 Απριλίου 2013 Γράφτηκε από την Αικατερίνη Σταμνά
Κατηγορία Οικολογία

Αν και ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Exeter, με την υποστήριξη της Shell, ανέπτυξε μια μέθοδο παραγωγής πετρελαίου με τη βοήθεια βακτηρίων. Ενώ η τεχνολογία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές σημαντικές προκλήσεις εμπορευματοποίησης, το πετρέλαιο ντίζελ, που παράγεται από ειδικά στελέχη του βακτηρίου Ε. coli, είναι σχεδόν ταυτόσημο με τα συμβατικά καύσιμα ντίζελ και έτσι δεν χρειάζεται να αναμιχθεί με παράγωγα πετρελαίου, όπως συχνά συμβαίνει με το βιοντίζελ που προέρχεται από φυτικά έλαια.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι το πετρέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τις τρέχουσες προμήθειες σε υπάρχουσες υποδομές, μια και κινητήρες, αγωγοί και βυτιοφόρα δεν χρειάζεται να τροποποιηθούν. Τα βιοκαύσιμα με αυτά τα χαρακτηριστικά ονομάζονται «drop-ins».

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία