Πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση παιδιού που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV

04 Μαρτίου 2013 Γράφτηκε από την  Αικατερίνη Σταμνά

Για πρώτη φορά, γιατροί αναφέρουν περίπτωση παιδιού 2,5 χρονών, το οποίο θεραπεύτηκε από τον ιό HIV.
Οι γιατροί πιστεύουν ότι η διαπίστωση αυτή αποτελεί ορόσημο για τη θεραπεία του HIV και θα βοηθήσει τους επιστήμονες από τη μία να καταλάβουν καλύτερα τη φύση του ιού HIV και μεταγενέστερα θα μπορούσε να βοηθήσει δυνητικά αμέτρητες περιπτώσεις HIV-θετικών παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Είμαι αισιόδοξος ότι η συγκεκριμένη περίπτωση θα βοηθήσει στη διεξαγωγή μελετών, οι οποίες θα μας υποδείξουν συγκεκριμένους τρόπους για να θεραπευτούν και άλλα μωρά στο μέλλον" αναφέρει ο Hannah Gay, αναπληρωτής καθηγητής της Παιδιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μισισιπή, υπεύθυνος για τη θεραπευτική αγωγή του 2,5 χρονών παιδιού από το Μισισιπή.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ιστορία του κοριτσιού αποτελεί μια μοναδική περίπτωση, περιλαμβάνει μια σειρά από ασυνήθιστα γεγονότα και δεν δύναται να οδηγήσει άμεσα σε θεραπεία για τους 34 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο.


Το μωρό μολύνθηκε με τον ιό HIV κατά τη γέννηση του, λέει η ομο-συντάκτης της μελέτης Katherine Luzuriaga από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης .
Η μητέρα του κοριτσιού βρέθηκε θετική για τον ιό HIV, όταν έφτασε στο νοσοκομείο για να γεννήσει, αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Hannah Gay . Επιπλέον η μητέρα δεν είχε καμία προγεννητική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της αντι-HIV θεραπείας. Το μωρό γεννήθηκε πάρα πολύ γρήγορα οπότε οποιαδήποτε θεραπεία πριν από τη γέννα από τους γιατρούς ήταν αδύνατη. Επειδή οι γιατροί είχαν την υποψία ότι το μωρό θα μολυνθεί, ξεκίνησαν αντι-AIDS θεραπεία την ημέρα μετά τη γέννησή της.
Οι γιατροί σήμερα αντιμετωπίζουν συνήθως τις οροθετικές έγκυες γυναίκες με αντιρετροϊκά φάρμακα ως προληπτική θεραπεία σε μωρά για τις πρώτες έξι εβδομάδες της ζωής τους, αναφέρει η γιατρός Luzuriaga. Το σχήμα αυτό της θεραπείας έχει μειώσει τη πιθανότητα μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί από 25% έως 30% - στις ημέρες πριν από την αντιρετροϊκή θεραπεία - σε λιγότερο από 2% που είναι σήμερα. Για το λόγο αυτό , είναι σπάνιο σήμερα για τα μωρά να γεννιούνται με τον ιό HIV, λέει ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, το οποίο χρηματοδότησε εν μέρει τη μελέτη.
Η μητέρα με το μωρό εξαφανίστηκε όταν ήταν περίπου 18 μηνών, χάνοντας πολλά ραντεβού και τελικά επέστρεψαν στο νοσοκομείο πέντε μήνες αργότερα, χωρίς να λάβει καμία αντί-AIDS φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, λέει ο Gay, η μελέτη του οποίου παρουσιάστηκε την Κυριακή, στο Συνέδριο για τους ρετροϊούς και τις ευκαιριακές λοιμώξεις στην Ατλάντα. (2013 Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections in Atlanta).
Μετά από εξετάσεις, η έκπληξη των γιατρών ήταν τεράστια μια και τα επίπεδα του ιού HIV ήταν "μη ανιχνεύσιμα" στο παιδί. Σήμερα, 10 μήνες μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής θεραπείας, το παιδί παραμένει ελεύθερο από τον ιό HIV.
"Αυτό είναι ένα θαύμα», λέει ο Carlos del Rio, συν-διευθυντής του Emory Center for AIDS Research and a board member at HIVMA (the HIV Medicine Association). "Αυτό το παιδί θα μπορούσε να έχει πεθάνει από την HIV λοίμωξη. Αυτό το αποτέλεσμα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας."
Η θεραπεία του παιδιού δεν θα πρέπει να οδηγήσει τους ασθενείς ή τους γονείς να πιστεύουν ότι μπορούν να σταματήσουν την φαρμακευτική αγωγή, μια και οι συγγραφείς της μελέτης αφενός δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί το παιδί θεραπεύτηκε και αφετέρου δεν έχουν ακόμα αρκετά στοιχεία όσον αφορά τις αλλαγές στη θεραπεία των παιδιών.
Είναι πιθανόν, η παροχή αντί-ρετροϊκών φάρμακων τόσο νωρίς να εμπόδισε τον ιό του AIDS να 'κρυφτεί' στα λευκά αιμοσφαίρια της μητέρας, τα οποία μπορεί να χρησιμεύουν ως "δεξαμενές" της μόλυνσης. Αυτές οι δεξαμενές των κρυφών κυττάρων μπορεί να οδηγήσουν στην επαναφορά της ασθένειας, εάν οι ασθενείς διακόπτουν τη θεραπεία τους.
"Έχουν γίνει πολλές δοκιμές για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάτι διαφορετικό σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα αυτού του παιδιού ή αν υπάρχει κάτι διαφορετικό στον ίδιο τον ιό," λέει ο Gay. "Ο ιός δεν φαίνεται να είναι λιγότερο λοιμογόνος .
Ο Fauci υποστηρίζει ότι η θεραπεία του συγκεκριμένου παιδιού προσφέρει υποστήριξη για κάτι που οι επιστήμονες από καιρό πίστευαν: ότι η θεραπεία είναι δυνατή, εάν έχουμε κάποιον ασθενή πριν σχηματιστούν οι 'δεξαμενές' του ιού στο σώμα του και πριν το ανοσοποιητικό σύστημα καταστραφεί από μήνες ή χρόνια ιογενή αντιγραφή. "
Το ζήτημα είναι ότι οι περισσότεροι ενήλικες, ωστόσο, έχουν μολυνθεί για πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια πριν από τη διάγνωση, λέει ο Fauci.
Μόνο τρεις ενήλικες έχουν θεραπευτεί από τον ιό HIV. Αλλά οι περιπτώσεις τους είναι τόσο σπάνιες που οι γιατροί δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τις ίδιες τεχνικές για να θεραπεύσουν όλους τους άλλους.
Η περίπτωση του παιδιού του Μισισιπή "υπογραμμίζει τη σημασία του εντοπισμού των οροθετικών εγκύων γυναικών», λέει η Rowena Johnston, αντιπρόεδρος και διευθυντής έρευνας στο amfAR, το Ίδρυμα Έρευνας για το AIDS, το οποίο βοήθησε με χρηματοδότηση τη μελέτη. Είναι εξίσου κρίσιμο να διευρυνθεί η πρόσβαση στη θεραπεία για τις έγκυες γυναίκες, και τα βρέφη, όπως είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου, πώς διαφέρει από ένα ενήλικα, και ποιοι παράγοντες κατέστησαν δυνατή για το παιδί να θεραπευτεί."
"Κάθε σπάνια περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ευκαιρία να μάθουμε κάτι," υπογραμμίζει ο Del Rio, '' με απώτερο στόχο την πλήρη αξιοποίηση της σπάνιας αυτής ευκαιρίας που αναδύθηκε από την συγκεκριμένη περίπτωση. ''

Πηγή.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 07:58

Επιστημονική Διαδικτυακή Πύλη

Τηλέφωνο:
(+30)2392064040

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδρα:

Καρδία Θεσσαλονίκης

ΤΘ 57500, Καρδία